Barašin: Novinari su preznatiželjni i ne moraju sve znati. Drugim riječima: Javnost ne mora sve znati.

Regionalna suradnja jedan je od ključnih elemenata za efikasno otkrivanje i procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i pružanje podrške žrtvama i svjedocima, zaključeno je na završetku sastanka glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina, tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića i glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića, koji su u Etno selu "Stanišići" nedaleko Bijeljine, razgovarali o suradnji u radu na predmetima ratnih zločina.

 

Suradnja između ova tri tužiteljstva na predmetima ratnih zločina je odlična - izjavio je novinarima nakon završetka sastanka glavni tužitelj Barašin kazavši kako će se regionalna suradnja nastaviti, a o svemu što je dogovoreno, raspravljat će se na narednoj konferenciji na Brijunima.

Na pitanje novinara o čemu je konkretno postignut dogovor, Barašin je odgovorio kako "novinari sve dogovore ne trebaju znati" obrazloživši to riječima kako su "novinari previše znatiželjni, a tužitelji rade samo svoj posao i kada bi sve rekli novinarima mogli bi spakirati kofere i ne biti više tužitelji".

Novinari su se u pitanjima dotaknuli i slučaja uhićenog hrvatskog branitelja Tihomira Purde. Kolege iz Srbije su zatražile ekstradiciju, bosansko pravosuđe odlučuje o tome, a u međuvremenu je tužilašto Srbije poduzelo i neke druge pravne radnje, a to je da se ispitaju okrivljenici u BiH i u Hrvatskoj. To se ovih i slijedećih dana i događa, a nakon toga na temelju dokaznog materijala u spisu, kolege će odlučiti onako kako odlučuju, profesionalno, savjesno i sukladno zakonu i državnim konvencijama - pojasnio je Mladen Bajić.

Srbija i dalje pri svome

Bajić je također dodao kako je tijekom dvodnevnog sastanka razgovarano o razmjeni informacija o svim predmetima koji postoje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji a "nastavit će se i priča započeta već ranijih godina na Brijunima o razmjeni baza podataka o informacijama o pokrenutim postupcima u fazi istrage i optuženja" ocjenivši kako su, "na temelju tih nastojanja minimalne šanse da se u budućnosti ponovni slučaj Purda".

Vladimir Vukčević je rekao kako je srbijanski zahtjev za ekstradicijom Tihomira Purde i dalje na snazi te dodao kako je tužiteljstvo Srbije naviklo na pritiske te će se oduprijeti postojećem pritisku javnosti. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox