Beli Zagreb grad: Utvrđeno 215 nezakonitih promjena dokumenata prostornog uređenja

Povjerenstvo zagrebačke Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja završilo je rad te jednoglasno utvrdilo 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali i/ili dopunjavali dokumenti.

Povjerenstvo će svoje izvješće s prijedlogom zaključka uputiti na skupštinsku sjednicu 30. studenoga te gradonačelniku Milanu Bandiću, a nakon toga i državnom odvjetništvu, najavio je predsjednik povjerenstva Tomislav Saucha. Rekao je kako se nada da će povjerenstvo svojim materijalom pomoći DORH-u i USKOK-u istražiti zašto su prutupravno mijenjani dokumenti prostornog uređenja, s kojim ciljem i je li se netko okoristio i tko. Također je rekao kako ga zanima kakvu će ocjenu i mišljenje na te zaključke dati gradonačelnik Bandić.

Povjerenstvo je u 12 održanih sjednica zaključilo da je ukupno u 58 objavljenih ispravaka bilo 278 točaka pojedinačnih ispravaka.

U razdoblju od 2000. do 2006. uopće nije bilo ispravaka.

Za razdoblje od četiri godine, od 2006. do 2009., kad je poslove tajnice obavljala Greta Augustinović-Pavičić, objavljen je 51 predmet ispravaka s 248 pojedinačnih točaka ispravaka, od kojih za 215 povjerenstvo smatra da su bile prutupravne izmjene, rekao je Saucha.

Povjerenstvo je zaključilo i da je u mandatima gradske skupštine od 1990. do 2000., kad su poslove tajnika obavljali Tomislav Babić i Bernarda Jurčec, objavljeno sedam predmeta ispravaka s ukupno 30 pojedinačnih točaka te da je za jednu točku utvrđeno da nije ispravak, jer nije bilo potrebna obrazloženja, a za dvije točke ispravaka nije bilo moguće utvrditi radi li se o ispravku jer se nije imalo s čime usporediti.

Kao primjere protupravnosti Saucha je naveo kako je na Središću jedna kazeta promijenila namjenu iz društvene u mješovitu gradnju, a u Rudešu je, zbog novonastale vlasničke situacije, preko noći nestala jedna gradska prometnica.

Rekao je kako je tu bilo svega i svačega - od ispravka koridora prometnica do obuhvata prostornih planova, povećavanja katova građevina, promjene zona iz društvene u mješovitu namjenu, a zelene zone su se smanjivale ili micale.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox