Berlusconi podnio ostavku

Talijanski premijer Silvio Berlusconi podnio je ostavku predsjedniku države Giorgiu Napolitanu, objavio je u subotu navečer ured talijanskog predsjednika.

U subotu je donji dom talijanskog parlamenta usvojio paket ekonomskih mjera za reformu gospodarstva, drastičnu štednju i rezanje javnih financija, kako bi se zemlja izvela iz dužničke krize i povratila financijska stabilnost.

Ostavku 75-godišnjeg premijera koji je na toj dužnosti bio od svibnja 2008. u Rimu su kličući pozdravile tisuće ljudi koji su izašli na ulice uzvikujući "Ostavka" i "Doviđenja Silvio". Time je otvoren put predsjedniku Napolitanu da imenuje novog mandatara, a očekuje se da će to biti bivši europski povjerenik Mario Monti.

Vladajuća stranka "Narod slobode" (PdL - Popolo della liberta) okupljena oko Berlusconija u subotu navečer je izrazila spremnost poduprijeti prijelaznu vladu pod vodstvom Marija Montija. Međutim, PdL traži da nova vlada vodi državu na ograničeno vrijeme. Monti se treba obvezati na provedbu vladinog programa, koji EU traži od Italije, zahtijeva PdL.

Međutim, Berlusconijev snažni saveznik, desno populistička Lega Nord ne želi poduprijeti prijelaznu vladu s Montijem kao premijerom i traži prijevremene izbore. (Hina)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox