Bez dogovora o cijeni, mljekari kreću s blokadom granica?

Ilustracija

Na sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači nastavljaju s obustavom isporuke mlijeka i ne isključuju mogućnost blokade granica. 

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorin Blažić nakon sastanka je izjavio da nije prihvaćeno ništa što su seljaci predlagaliZahtjev za otkupnu cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri spustili smo na 3,5 kuna, nije prihvaćeno, prerađivači nude 2,43 kune što je seljacima neprihvatljivo, kazao je. Najavio je da će održati sastanak koordinacije, ne isključuje mogućnost blokade granica, a obustava isporuke mlijeka se nastavlja.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je na Savjetu, koji je trajao više od deset sati, odrađeno dosta dobrih stvari, predstavljen je mliječni paket, potvrđene su mjere koje su poduzete - još dvije rate za mlijeko za 2012. koje su neka vrsta avansa isplate potpora. Predstavljen je i cijeli paket mjera kroz HBOR vezano uz reprogram kredita, a za proizvodnu 2012. u okviru sredstava proračuna za potpore u poljoprivredi, pronađena je mogućnost da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo.

Što se otkupne cijene mlijeka tiče Jakovina je rekao da je mljekarska industrija ponudila cijenu od 2,43 kune po litri što je 28 lipa više od sadašnje. Mišljenja je kako je to vrlo korektna ponuda mljekarske industrije te napominje da se dio proizvođača složio s tom cijenom i nastavit će predavati mlijeko po povoljnijim uvjetima. Za najavljenu blokadu granica Jakovina je kazao da su to politikantske i populističke najave, navodeći da od prosječnih 1,5 milijuna litara koliko se dnevno isporuči mlijeka u Hrvatskoj jučer 120 tisuća litara nije došlo na odredište, što znači da je svega osam posto nezadovoljnih.

Još jednom je apelirao na sve proizvođače da prihvate sredstva koja su im osigurana za pomoć sektoru i proizvođačima. Jakovina se osvrnuo i na nepozvan dolazak čelnika Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka Antuna Lasla napominjući kako je Laslo zaobišao sve mjere sigurnosti, pokušao prisustvovati Savjetu i kao nepozvan govoriti. Takva samoreklama i samoisticanje nisu način na koji bi se trebalo raditi na dobrobit samog sektora, kazao je ministar. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox