Blago njima: Nijemci imaju sve manje briga

Nova studija iz GfK Verein “Izazovi Europe 212“ pokazuje da su pored Francuza, Nijemci i dalje nacija koju najviše brine stanje u Europi. Ipak, ta je zabrinutost znatno niža nego prošle godine. Nijemci na prvo mjesto stavljaju problem nezaposlenosti, ali i  to je u blažem stupnju nego ranije. Uz to su pitanje inflacije i ekonomske stabilnosti tri vodeća sadržaja koja uzrokuju zabrinutost.

Dok su u istraživanju u 2011. godini Nijemci naveli da ih posebno brine u prosjeku  3,7 raznih problema, ove se godine to smanjilo na prosjek od 2,6. Po tome su Nijemci čak više zabrinuti nego Grci koji u prosjeku navode 2,4 sadržaja za zabrinutost. Prosjek za Europu je 2,0 (lani je bio 2,4) a Šveđani predvode grupu zemalja koje vide najmanje problema – prosjek je 1,1.

Nezaposlenost se i dalje navodi kao najveći problem

Samo trećina Nijemaca je i dalje zabrinuta  razvojem tržišta rada i to čini pad od čak 21% u odnosu na prijašnju godinu. Naime, Njemačka je jedina država koja je uspjela smanjiti nezaposlenost u vrijeme recesije. Suprotno tome porasla je zabrinutost zbog ekonomskog razvoja, lani je bila na desetom mjestu s 14% zabrinutih a sada je to poraslo na 24% i zauzelo treće mjesto na listi problema kod Nijemaca.

Tržište  rada je i dalje top tema u cijeloj Europi

 Ovo je istraživanje osim Njemačke provedeno u još deset zemalja Europe. Nezaposlenost  je , kao i prošle godine, na prvom mjestu – za 38% građana to je najveća briga ( u devet od 11 zemalja) ali ipak za jedan posto manje nego prošle godine. Zabrinutost  se smanjila  jedino u Njemačkoj i Švedskoj.

Visoka je zabrinutost zbog nezaposlenosti  u Španjolskoj – 79% ali i Francuskoj – 63%. Istovremeno u Nizozemskoj ta tema je mnogo manje važna - 11% zabrinutih.

U Italiji i Španjolskoj velika zabrinutost za ekonomski razvoj

Slab ekonomski razvoj sve više zabrinjava mnoge Europljane. To je jedina tema (u prvih deset) koja pokazuje rast zabrinutosti u odnosu na prethodnu godinu.(s petog na treće mjesto). Najviše je istaknuta u Italiji i Španjolskoj. Oko 30 posto Talijana  i 29 posto Španjolaca  jako je zabrinuto zbog mjera štednje i velike recesije. Istovremeno zabrinutost za ekonomski razvoj najmanja je u Rusiji (4%) i Poljskoj (5%). (PS/JK)

 Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox