Bloganje na poslu jača produktivnost i pomaže u napredovanju

Društvene mreže i korporativni blogovi itekako mogu biti korisni za produktivnost na poslu i kvalitetu odnosa između kolega, tako da definitivno podržavamo opće uvođenje prava na surfanje i bloganje na radnom mjestu:).

 

Profesori s njujorške škole Stern School of Business došli su do zaključka da "bloganje" na internom blogu kompanije spaja ljude, gradi uspješne odnose i nakraju povećava produktivnost, piše forbes.com.

Ono što ih je potaknulo na istraživanje jest činjenica da sve više kompanija otvara svoje blogove, no s obzirom da su zaposlenici većinom pisali o privatnim stvarima i temama koje nisu direktno povezane s poslom, zapitali su se je li "bloganje" uopće korisno?

Istraživanje je proučavalo ponašanje 2.396 zaposlenika jedne velike tehnološke i konzultantske kompanije kroz 15 mjeseci. Pokazalo se da ako tvrtka nametne pravila o temama pisanja, broj objava automatski opada, u suprotnom zaposlenici pišu k'o ludi, a to između ostalog podrazumijeva i pisanje o poslu i informacijama važnima za posao. Tako da tvrtka tu može profitirati.

Posao na blogu

Razlog većem interesu za posao posredstvom blogova proizlazi iz činjenice da, ukoliko se netko zainteresira za nečije privatne objave, s vremenom poželi znati njegovo mišljenje i stav o poslu, možda neke savjete i slično. A zanimljivi blogeri, uvidjevši svoju popularnost, automatski počnu intenzivnije raditi na kvaliteti i opsegu svojih blogova, što na koncu može rezultirati i napredovanjem u firmi. Šefovi vole suvisle i konstruktivne izjave.

Istraživanje je pokazalo da 10% blogera objavi 80% blogova, tako da se vide oni koji su "zabrazdili" u ovakav vid komunikacije.
Komunikacija putem bloga, a s time i bilo kakve društvene mreže, također jača povezanost i opuštenost u razgovoru, što će se automatski preslikati i na ponašanje ljudi kad se konačno sretnu uživo. Preko interneta imate više hrabrosti komunicirati s nekime, što znači da ćete do trenutka kad se zaista i upoznate, već biti vrlo opušteni u društvu te druge osobe.

Svoje blogove imaju velike i poznate kompanije poput General Motorsa, IBM-a, HP-a, Microsofta i Google-a, pa zašto ne bi i vaša firma. Ispada da od toga profitiraju i zaposlenici i menadžment. (MJ)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox