Borba protiv korupcije: Svi koji troše novac države biti će vidljivi na internetu

Prema tom nacrtu, uskoro bi se na internetskim stranicama svih ministarstava kao i državnih agencija, trebali naći brojni registri - od popisa državne imovine, oduzete imovine i prostornih planova hrvatskih gradova do korisnika državnih poticaja, korisnika potpora od strane državnih tvrtki i mnogih drugih područja koja su prepoznata kao najviše izložena riziku korupcije.

Na internetu je sve stalno dostupno i tijela državne uprave trebaju iskoristiti te nove tehnologije. Objavom raznih registara postiže se transparentnost jer se građanima omogućuje da u bilo kojem trenutku provjere podatke koje ih zanimaju, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Akcijski plan temeljen je na Antikorupcijskom programu iz 2008., koji je dosad revidiran tek jednom i to 2010., a prema najavama iz Ministarstva pravosuđa, 2014. trebala bi se donijeti nova Strategija borbe protiv korupcije, koja će imati i sasvim novu metodologiju rada.

Prema dosadašnjoj metodologiji, prilikom izrade Akcijskog plana, veliku ulogu imala su državna tijela koja su sama predlaga mjere protiv korupcije. Prema novoj metodologiji veću ulogu će imati Samostalni sektor za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa koja će sama predlagati kako ukolniti korupciju.Registar lobista

Donosimo neke od zanimljivijih mjera, s time da smo u njih uključili i registar lobista koji nije uključen u Nacrt akcijskog plana, budući da još nije donešen Zakon o lobiranju, piše jutarnji.hr.

Osam točaka akcijskog plana za borbu protiv korupcije

1. Oduzimanje i prodaja imovine kriminalaca

2. Registar državne imovine

3. Malverzacije sa zemljištima

4. Sponzorstva sportskih klubova

5. Evidencija svih darova

6. Registar ugovora o JPP

7. Popis korisnika potpora i poticaja

8. Računi za lobiste 

(sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox