Bosch stvara mozak za automobile budućnosti koji će samostalno voziti

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu, dobavljač tehnologija i usluga predstavio je integrirano računalo za automatizirana vozila. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), računalo može primjenjivati metode strojnog učenja. Očekuje se da će integrirano UI računalo navoditi automobile koji samostalno voze čak i kroz najsloženije prometne situacije ili one u kojima se automobil prvi put nalazi. „Učimo automobil kako da samostalno upravlja kroz cestovni promet”, rekao je dr.Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora na međunarodnoj industrijskoj konferenciji o internetu stvari. Automobili već upotrebljavaju Boscheve senzore za nadzor okoline. Primjenom umjetne inteligencije bit će biti moguće i tumačiti ta očitanja radi predviđanje ponašanja drugih sudionika u prometu. „Automatizirana vožnja čini ceste sigurnijima, a umjetna je inteligencija ključna da se to ostvari. Činimo automobil pametnijim,” nastavio je glavni izvršni direktor Boscha. Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala. Nvidia će Boschu isporučiti čip koji sprema algoritme proizvedene putem metoda strojnog učenja. Očekuje se da će proizvodnja integriranog UI računala započeti najkasnije početkom sljedećeg desetljeća.

Automobili bez vozača u sljedećem će desetljeću postati dio svakodnevice

Boschevo integrirano UI računalo može prepoznati pješake ili bicikliste. Osim te sposobnosti, poznate kao prepoznavanje objekata, umjetna inteligencija automatiziranim vozilima olakšava i procjenu situacije. Primjerice, automobili koji imaju uključene pokazivače smjera prije će promijeniti traku nego oni koji ih nemaju uključene. Zbog toga automobil koji samostalno vozi i ima umjetnu inteligenciju može prepoznati i procijeniti složene prometne situacije, poput one kada nadolazeće vozilo skreće, te ih uzeti u obzir pri vožnji. Računalo sprema sve što nauči tijekom vožnje u umjetne neuronske mreže. Stručnjaci provjeravaju točnost tih saznanja u laboratorijima. Nakon daljnjeg ispitivanja na cesti, umjetno stvorene konstrukcije znanja mogu se prenijeti brojnim drugim integriranim UI računalima pri idućem ažuriranju. „Želimo da automatizirana vožnja postane moguća u svakoj situaciji. Automobili bez vozača možda će već u sljedećem desetljeću postati dio svakodnevnog života. Bosch postiže napredak u automatiziranoj vožnji na svim tehnološkim područjima. Planiramo zauzeti vodeći položaj i na području umjetne inteligencije” rekao je Denner. Dodao je da će umjetna inteligencija igrati ključnu ulogu u svim Boschevim poslovnim područjima, a ne samo mobilnosti: „Za samo deset godina bit će praktički nemoguće zamisliti Boschev proizvod koji ne sadrži neki od oblika umjetne inteligencije. Proizvodi će je ili imati ili će biti napravljeni s pomoću nje.”

Početkom ove godine tvrtka je objavila osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju. Bosch ulaže oko 300 milijuna eura u svrhu proširenja svoje stručnosti na tom području.

Sigurno dijeljenje podataka i vlasništvo na internetu

U svojem uvodnom obraćanju na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. pred oko 2700 nazočnih Denner je naveo daljnje inovativne tehnologije koje će otvoriti nova poslovna područja za Bosch. Osim umjetne inteligencije i tehnologije oblaka, jedna je od njih i tehnologija blockchain. Ona osigurava korisnicima sigurno dijeljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Omogućava im sklapanje sporazuma i ugovora putem interneta te sigurno provođenje platnih transakcija, a tehnologija osigurava anonimnost podataka. Blockchain se temelji na vrsti decentralizirane baze podataka koja unesene informacije distribuira na tisuće računala. Zbog toga je nemoguće krivotvoriti podatke, a korisnici manje ovise o jednom isključivom računalnom centru.

Bosch i TÜV surađuju u borbi protiv prijevara s brojačem kilometara

Denner je istaknuo jednu praktičnu uporabu tehnologije blockchain putem demonstracije uživo u suradnji s njemačkim certifikacijskim tijelom TÜV Rheinland. Ta tehnologija jamči da će stati na kraj raširenoj praksi prijevara s brojačem kilometara. Samo je u Njemačkoj manipulacija brojačima kilometara u vozilima prouzročila štetu od oko šest milijardi eura. Plan je boriti se protiv te prevarantske prakse s pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na velik broj računala. Automobili redovito šalju očitanja sa svojih brojača kilometara tim računalima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu provjeriti stvarnu kilometražu u svakom trenutku i usporediti je s prikazom u vozilu. Ako žele prodati svoj automobil, može im se izdati potvrda kojom se potvrđuje točnost kilometraže automobila. Također je moguće podijeliti tu potvrdu na internetu, primjerice na internetskoj platformi za prodaju automobila.

Bosch povezuje automobil s radionicom

Od umjetne inteligencije i tehnologije oblaka preko tehnologije blockchain, kako rješenja s inteligentno povezanom Boschevom tehnologijom mijenjaju naš svakodnevni život? Denner na to pitanje daje jednostavan odgovor: recimo da kamen proleti zrakom i udari u jedan od bočnih prozora automobila. Radionica putem tehnologije oblaka prima automatsku obavijest te se može pripremiti za provođenje nužnih popravaka. Povezana logistika i povezani viličari znače da je zamjenski dio spreman i čeka dolazak korisnika. Nošenjem naočala s proširenom stvarnošću koje prikazuju upute mehaničar radove može izvršavati jednostavnije i brže nego prije. Prednost za vozače je u tome što se mogu vratiti u automobil i odvesti ga iz radionice nakon vrlo kratkog čekanja, bez potrebe za naknadnim vraćanjem po automobil sljedećega dana te bez potrebe za skupim alternativama u međuvremenu.

Približno 2700 posjetitelja i 130 govornika

Četvrta zaredom, konferencija Bosch ConnectedWorld 2017. održava se u Berlinu od 15. do 16. ožujka. Ovaj industrijski važan događaj koji se održava na lokaciji STATION-Berlin jedna je od najvećih konferencija o internetu stvari (eng. internet of things). Različita područja industrije predstavit će primjere prednosti koje donosi povezivost. Ove godine na konferenciji sudjeluje približno 2700 razvojnih inženjera, predstavnika poslovne zajednice te novinara. Osim Boscheva glavnog izvršnog direktora dr. Volkmara Dennera, na popisu od približno 130 govornika su i Timotheus Höttges (glavni izvršni direktor tvrtke Deutsche Telekom), Edzard Overbeek (glavni izvršni direktor tvrtke HERE) te dr. Jen-Hsun Huang (glavni izvršni direktor tvrtke Nvidia). Na programerskom maratonu u sklopu događaja sudjeluje oko 500 programera, zaposlenika start-up tvrtki te dizajnera koji dijele svoje iskustva i ideje o povezanoj mobilnosti, povezanoj industriji i povezanim zgradama. Na popratnoj izložbi posjetitelji mogu iskusiti inovativna rješenja za povezivost koja predstavlja više od 80 izlagača.

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox