Branko Pavlović: U susret konferenciji Superprodavač 2023.-Z generacija i potrošnja

Teško je i nezahvalno svoditi pojedince u stereotipne generacijske okvire. No, marketing i prodaja u poduzeću mora ju pokušati grupirati, odnosno segmentirati kupce i potrošače i detektirati uzroke u njihovim potrošačkim navikama i ponašanjima. Živimo u vremenima hiperproizvodnje i hiperinformiranosti u kojima borba (čitaj komunikacija) za pozornost kupca-potrošača mora biti dobro promišljena. Naći način kako se približiti kupcu-potrošaču postalo je pitanje finog sitnog veza, otkrivanja onoga što proizvod tvrtke razlikuje od ostalih na tržištu, a to je ono što famozna generacija Z sa svojim specifičnostima i očekuje, jer ima drugačije prioritete.

Brzina isporuke, održiva i digitalna budućnost

To potvrđuje i najnovije istraživanje tvrtke „Dell Tehnologies“ jer pokazuje kako pola generacije Z (rođeni od 1995. do 2010.) je spremno i na kratkoročni slabi gospodarski rast, ako je cilj ODRŽIVA i DIGITALNA budućnost, što pokazuje da više razmišljaju o svojoj budućnosti i budućnosti planeta nego prijašnje generacije. Brojna istraživanja pokazuju da se generacija Z uvelike razlikuje u brojnim životnim aspektima od starijih generacija, pa tako i u navikama kupnje i potrošnje, financijskoj pismenosti i financijskim navikama, što je uzrokovano životnim okolnostima koje su drugačije u odnosu na starije generacije – osvrnimo se samo na olujno vrijeme u kojem živimo.

Prema istraživanjima koje je početkom godine objavila tvrtka Brand Keys (New York – specijalisti za istraživanje robnih marki), nakon ludila pandemije COVID kupci i potrošači su opet vjerni brendovima, ali su sada njihova očekivanja prilično promijenjena, a slijedom toga i želje. Pogotovo se to odnosi na želje i mogućnosti isporuke robe, ali i brzine isporuke i tu se stvara jaz između brandova i vjernih kupaca, a što se posebno vidi kod kupaca generacije Z.

Taj će se jaz, već nekako smanjiti, no drugo je pitanje kako robne marke - brandovi uspijevaju zadržati takve kupce unatoč tomu što u nekim slučajevima cijene robe i usluga nisu baš male. Google, Domino, Dunkin, Konica, Minolta, Hyundai, Amazon su samo neki od robnih marki – brandova kojima su kupci i potrošači vjerni već desetljećima. Kako ući u taj klub, pitaju se čelnici (prodaja i marketing), mnogih tvrtki, pogotovo u komunikaciji s Z generacijom, jer izgradnja lojalnih kupaca – potrošača nije jednokratan posao ili skup samo nekih aktivnosti koje će se provesti kako bi tvrtka povećala vjernost kupaca. Ona počinje od toga da tvrtka ispuni obećanje koje je u svojoj strategiji brenda  i komunikaciji s kupcima i potrošačima daje. To posebno dolazi do izražaja u komunikaciji s Z generacijom.

Sad i odmah generacija-digitalno i personalizirano

Svaka generacija ima nešto što je definira. U slučaju Z generacije (zoomera) postoji više čimbenika.

Z generaciju razlikuje to što istražuju prije kupnje, izbirljivi su od starijih generacija, manje su lojalni, traže stalnu inovaciju, odlaze drugima zbog niže cijene ističe prof.dr.sc. Erik Ružić (Fakultet Mijo Mirković Pula), te posebno navodi da su skloniji putovanjima, druženjima (nekoj novoj vrsti hedonizma –„hedonizma, sad i odmah„).

Živimo u vremenu brze razmjene informacija,doslovno nam sve važno za svakodnevno funkcioniranje stane u pametni telefon – mobitel, pa je normalno da ZOOMERI prednjače u zahtjevima da sve bude maksimalno digitalno i personalizirano.

Tehnologija im je iznimno važan čimbenik.

Cca. 70% pripadnika ZOOMERA Europe društvenim se platformama koristi kao primarnim izvorima informacija i inspiracijom za svoje buduće aktivnosti – kupnje. Pripadnici generacije Z su rođeni s mobitelom, rastu s tehnologijom i veliki su konzumenti društvenih mreža.

Najviše korisnika važnijih društvenih mreža su mladi od 18 do 25 godina, a prosječno vrijeme korištenja društvenih mreža raste iz godine u godinu te je 2022. to bilo 147 minuta provedenih online dnevno (prema nekim recentnim istraživanjima). Tvrtke na temelju tih podataka nastoje utjecati na njihove potrošačke navike.

Komunikacija, reakcija, informacija-bez kompromisa

Dugoročno gledano  zoomeri (Z-generacija) predstavljaju veliki izazov za tvrtke jer kao pokretači trendova inspirirani društvenim mrežama, trendovima i svojim potrebama kreiraju proizvod koji tvrtka treba što prije isporučiti. Nikada do sada nije bila potrebna tolika prisutnosti angažman u konstantnom praćenju tržišta – u konstantnoj komunikaciji, i brza reakcija u izvedbi proizvoda s obzirom na to da se lifestyle, trendovi zoomera mijenjaju izrazito brzo i dinamično. Nove mlade generacije svojim ulaskom na tržište mijenjaju pravila igre i na tvrtkama je da im se prilagode. U odnosu na starije generacije, mlade su mnogo informiranije i ne pristaju na kompromise kod usluga i proizvoda kojima se koriste.

Mlađe generacije sve su više orijentirane na kupnju u hodu i nemaju prevelike odanosti prema brendovima, te se okreće onom koji im u tom trenutku pruža najviše.

QR kodovi, društvene mreže, influenceri, online trgovina

Dakle, tvrtke nužno moraju prihvaćati prilagodbe. Pa i ako su im potencijalni kupci svi u rasponu od 18 do 65 godina sve više stavljaju fokus na digitalizaciju. I nužno zbog njihovih specifičnih zahtjeva implementaciju novih tehnologija i praćenje društvenih trendova drže ključnim. U tom svjetlu QR kodovi, društvene mreže i suradnja sa influencerima (iako neki, kao Francuska, stavljaju infulencere pod kontrolu, vidi Jutarnji list od 3.06.2023.) neke su od metoda s kojima se koriste tvrtke za približavanje mladim generacijama - zoomerima.

Zanimljivu perspektivu donosi ONLINE TRGOVINA koja se razvija, pri čemu se - offline iskustva  neprimjetno prenose u digitalni svijet, jer mladi u ONLINE kupnji traže inspiraciju, a ne samo transakcije.  

Stoga, nije se čuditi da se svi današnji poslovni koncepti usklađuju s potrebama i očekivanjima novih generacija. Zbog toga se i ubrzao trend razvoja web-trgovine i prodaje putem interneta, te je zahtjev za digitalnim ili beskontaktnim plaćanjem popratio i razvoj on line plaćanja te internetskih platformi.

U svemu tome prioriteti mladih, a posebno Z generacije se mijenjaju, i to se snažno očituje kada su u pitanju troškovi, što potvrđuje zajedničko im razmišljanje da se isplati ulagati u OBRAZOVANJE, ali i njihovo SNAŽNO uzimanje ODRŽIVOSTI u obzir. Z generacija odrasta u doba kada se ne govori samo o klimatskim promjenama i ekološkim krizama, već i ako do sada deklarativno ulazi u klinč traženja rješenja, pa to definitivno utječe na njezinu percepciju i svijest o važnosti očuvanja okoliša.

Također se čini da Z generacija ima drugačiji pristup potrošnji od ranih generacija – naime zoomeri više cijene iskustvo i društvenu interakciju od materijalnih stvari, što znači da su manje skloni kupnji nepotrebnih stvari. To, također znači da su skloniji odabiru proizvoda i usluga koji su ekološki prihvatljivi i koji se slažu s njihovim vrijednostima u očuvanju okoliša.

Smisao, vrijednost, novi izazovi, održivost i etika

Ipak, kao jedno od pitanja ostaje kako će navike generacije Z utjecati na gospodarstvo i tvrtke – reklo bi se na naš život. Generacija Z može pozitivno utjecati na ukupno gospodarstvo. Ona traži smisao i vrijednosti u svemu što radi, hrabro se okreće novim izazovima te time predstavlja suprotnost prethodnim generacijama koje traže sigurnost i teško se upuštaju u bilo kakav rizik kada je riječ o ulaganjima i odlukama u osobnoj potrošnji. Dok će milenijalci i starije generacije vjerojatno nastaviti gunđati na drugačiji način raspolaganja i trošenja novca, Z- generacija (zoomeri) još jednom dobivaju potvrdu da ne rade ništa pogrešno. Već naprotiv, ono što je novo nije pogrešno, već IZAZOVNO.

Dugoročno gledano, generacija Z ima potencijal razvijanja dobrih potrošačkih navika, posebice ako se obrazuje o važnosti financijske odgovornosti, ODRŽIVOSTI i ETIČKE potrošnje. S druge strane, s obzirom da su kupci - potrošači budućnosti, normalno je da će njihove navike utjecati na ukupno gospodarstvo. Oni će sigurno tražiti proizvode i usluge koji su održivi, etički proizvedeni i imaju pozitivan utjecaj na društvo. To će potaknuti tvrtke da se prilagode tim zahtjevima i preispitaju svoje poslovne prakse kako bi osigurale dugoročan rast, promovirajući sadržaj, na ne percepciju.

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox