Branko Pavlović: Uspješne prodaje bez uslužnih djelatnika (prodavača) nema!

Tko želi biti uspješan mora imati ljubav u srcu i strpljenja u radu-Don Bosco

Prodavači predstavljaju samo srce prodaje, stoga je i malo SUPERPRODAVAČA, tih junaka – lidera uspješnog poslovanja trgovine. Njihova sposobnost da pruže personalizirani korisnički usmjerenu uslugu (prodaju), ključna je za izgradnju lojalnosti klijenata, kupaca-potrošača, stvaranje pozitivnih korisničkih iskustava i uspješno poslovanje tvrtki – posebno trgovine. 1)

U svijetu ubrzanog tempa života i sveprisutne oluje tehnologije  u prodaji, prodavač ostaju ključni čindbenik koji određuje kvalitetu korisničkog iskustva i uspješnosti poslovanja. Njihova je uloga nezamjenjiva (bez obzira na svu veću buru digitalnog i umjetne inteligencije) jer donose ljudsku dimenziju u proces kupovine pružajući više od jednostavnog prenošenja proizvoda od točke A do točke B (čitaj: prenošenje proizvoda s police do blagajne).

Prodavači su LICE trgovine, oni su nosioci glavnih uloga u suvremenoj trgovini često djelujući kao nevidljiva kičma koja održava razne sektore. Njihov doprinos obuhvaća širok spektar usluga.  Važno je osvijestiti ključne aspekte i ukazati na to kako njihova uloga oblikuje korisnikovo iskustvo te na koji način djeluje na razvoj i održivost poslovanja.

Kod svih  prodavača, ne samo SUPERPRODAVAČA, ključna je točka da oni direktno utječu na kvalitetu iskustva korisnika-kupaca i potrošača.njihova interakcija s korisnicima ima duboki utjecaj na zadovoljstvo i doživljaj usluge-svečanog čina kupnje, te u konačnici na uspjeh (čitaj profit) u poslovanju.

Druga važna dimenzija  je uloga prodavača u održavanju gospodarskog ciklusa.veliki broj radnih mjesta (poslova i zadataka) direktno ovisi o prodavačima. Njihova zaposlenost podržava ekonomske tokove i doprinosi rastu BDP, stoga je nužna promocija prodavača, kao i svih zaposlenih kao tranzicijski proces.

Treći važan aspekt prodavača ogleda se u njihovom doprinosu društvenom tkivu. Njihova interakcija s klijentima. kupcima-potrošačima oblikuje korisnikovo raspoloženje i stvara osjećaj povezanosti. Prodavači su neformalni „AMBASADORI“ tvrtkine djelatnosti i doprinose društvenoj koheziji.

Važnost prodavača ne može se izmjeriti, ali je njihova uloga proteže se diljem ekonomskih i društvenih sfera, utječe na naše svakodnevno iskustvo, gospodarstvo i međuljudske odnose. I upravo je to NAJVEĆI izazov u 21 stoljeću-tom turbulentom moru tehnologija, tranzicija itd. Stoga tvrtke, moraju postati svjesne da su PRODAVAČI, pa tako i SUPERPRODAVAČI, njihovi ključni čindbenici opstanka i napredka. No nažalost praksa pokazuje da još uvijek nisu svjesne u dovoljnoj mjeri ili na pravi način, pa umjesto da tehnologiju, digitalizaciju umjetnu inteligenciju, Itd., prihvate kao alat koji im može pomoći, one to stavljaju ispred prodavača i tako izazivaju poremećaje, odnosno u “brkastom vrimenu“ ne mogu naći harmoniju života kako zaposlenika, tako i tvrtki.

Nije riječ samo o pukoj ljubaznosti koja se traži, već je slijed vođenja procesa daleko kompleksniji pri čemu ostvaruje nekoliko važnih utjecaja:

-Osobni dodir i korisničko iskustvo-prodavači su prvi i posljednji kontakt s kupcima tijekom njihovog boravka u trgovini (klasičnoj ili ON line trgovini). Njihova ljubaznost, stručnost i sposobnost da pruže informacije i RJEŠENJA, ključni su u oblikovanju dojma koji kupci imaju o trgovini. Pomažući kupcima da se osjećaju dobro došlima prodavači stvaraju pozitivno iskustvo koje kupce potiče da se vraćaju u trgovinu (offline i online).

-Savjetovanje i informiranje-u vremenu kada su opcije proizvoda često brojne i raznolike, prodavači su glavni u svijetlu informiranja kupaca. Oni su ti koji pružaju potrebne informacije o proizvodima, predlažu alternative, pomažu kupcima da donesu relevantne odluke. Njihova stručnost stvara poverenje među kupcima i dodaje vrijednost kupovini. Oni stvaraju SVEĆANI ČIN KUPNJE.

-Rješavanje problema i prilagodba-u procesu maloprodaje problemi i nejasnoće su neizbježni. Prodavači se suočavaju s tim izazovima i pružaju brza rješenja. Njihova sposobnost prilagodbe te strpljenje i spremnost da pomognu ključni su u održava nju zadovoljstva klijenata /kupaca čak i kad se pojave poteškoće.

-Stvara nje lojalnosti-kroz osobne interakcije prodavači izgrađuju emocionalnu vezu s klijentima – kupcima. Ovakva veza rezultira lojalnošću kupaca prema određenoj trgovini. Kad klijenti i kupci znaju kako će biti dočekani (off line i on line), i da će pri tome dobiti potrebne informacije i imati podršku u slučaju problema - sigurno se vraćaju.

-Utjecaj na imidž tvrtke-trgovine. Prodavači su „lica“ trgovine Njihovo ponašanje i interakcije izravno utječu na dojam koji klijenti-kupci imaju o tvrtki-trgovini. Visoka razina usluge i profesionalnost prodavača  snažno-POZITIVNO-utječu na imidž trgovine i njezinu reputaciju u ima klijenata- kupaca – pa tako i na sliku u javnosti.

Stoga prodavači ne smiju „stariti“ i koliko god žive i rade u prodaji, a prodaja je sve oko nas, moraju se ponašati kao znatiželjno dijete pred velikim misterijem zvanim život.2), jer njihova je uloga ključna za uspješno poslovanje trgovine. Ona nije samo tehnička već i emocionalna te ostaje neizostavna u dinamičnom svijetu maloprodaje.

  1. I upravo konferencija SDUPERPRODAVAČ je ta koja sustavno i dosljedno njeguje kult PRODAVAČA. Nema te tehnike – tehnologije koja će zamijeniti PRODAVAČA.
  2. Albert. Einstein : Nemojte ostarjeti koliko god živijeli uvijek se ponašajte kao znatiželjno dijete pred velikim misterijem zvanim – ŽIVOT

(ps/sm)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox