Breivik bi mogao na slobodu ako se izliječi ?!

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik, kojega su sudski psihijatrijski vještaci u utorak proglasili umobolnim, vjerojatno će biti smješten u odgovarajuću ustanovu koju bi mogao napustiti bude li proglašen izliječenim.

 

Samoproglašeni aktivist protiv useljavanja stranaca u njegovu domovinu, Breivik je u srpnju pobio 77 osoba, većinom mladih polaznika ljetnog kampa vladajuće Laburističke stranke. Počinitelj tog najvećeg pokolja u Norveškoj od Drugoga svjetskog rata izjavio je da je umorstva počinio iz ljubavi prema svome narodu.

Takav je zaključak umobolan - rekao je tužitelj Svein Holden na konferenciji za novinare u utorak. Objasnio je da Breivik živi u svijetu iluzija i njegove misli i djela upravljane su iz toga svijeta. Prihvati li sud nalaz sudskih psihijatara, Breivik će umjesto u zatvor biti smješten u psihijatrijsku bolnicu. Norveški sudovi mogu odbaciti psihijatrijski nalaz i odrediti novo vještačenje, ali to rijetko čine.

 

Breivik bi mogao u psihijatrijskoj ustanovi boraviti sve dok bude opasan za društvo, no bude li procijenjeno da je izliječen mogao bi biti otpušten. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox