Britanci "ponorili" za Hrvatskom

Hrvatska je ove godine s britanskog tržišta zabilježila dobre turističke rezultate s porastima dolazaka i noćenja, a britanski su je turistički profesionalci prepoznali i preporučuju je kao najbolje nadolazeće odredište bliže Britaniji za putovanja i odmor i u idućoj godini dodijelivši joj nagradu "Travel Agent Awards".

 

Istaknuto je to na hrvatskoj konferenciji za novinare održanoj u sklopu jednog od najvećih svjetskih turističkih sajmova "World Travel Marketu" (WTM) koji se do 11. studenog održava u Londonu. Navedenu nagradu na konferenciji su primili ministar turizma Damir Bajs te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić istaknuvši da će i iduće godine kao i ove na tom tržištu biti najvažnija suradnja s touroperaterima i aviokompanijama.

Za njih je, kako je kazao Bajs, upravo danas u službenom glasilu WTM-a i nekim drugim britanskim tiskovinama objavljen natječaj HTZ-a za udružene turističke aktivnosti za 2011. To je dio Akcijskog plana za turizam i mjera za turističku 2011. koje je donijela hrvatska Vlada i kojim Hrvatska iduće godine želi zadržati stečenu konkurentnost u europskom turističkom okruženju, dodao je.

 

Hrvatska Francuskoj i Španjolskoj "otela" turiste

 

U Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine iz Velike Britanije došlo više turista nego cijele prošle godine, nešto više od 250 tisuća koji su ostvarili više od 1,3 milijuna noćenja, što su porasti od 4 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima u odnosu na lani. Za razliku od Hrvatske brojne druge zemlje s tog su tržišta ove godine dosta izgubile, poput Francuske i Španjolske, u koje je otišlo po 250 do 300 tisuća Britanaca manje nego lani.
I za iduću se godinu s tog tržišta predviđa 10 posto manje putovanja, ali kako je naglasio ministar Bajsi drugi, vjeruje se da će ih u Hrvatsku doći bar jednako kao ove godine.

Hrvatska i njenih 33 izlagača na turističkom sajmu u Londonu predstavlja se među ukupno više od pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svijeta. S obzirom da je sajam poslovne forme vode se brojni razgovori i sklapaju poslovi, pa tako i na hrvatskom štandu. Organizatori ističu i kako su izlagači optimističniji nego lani te da ih prema anketama gotovo 50 posto vjeruje u jači oporavak turističke industrije iduće godine. (Hina)

 

Foto: www.mint.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox