Brodosplit će graditi luksuznu jahtu od 60 metara

Brodosplitovo Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) potpisalo je s kompanijom Laplaine Management Ltd. sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima ugovor o gradnji luksuzne putničke jahte, duljine 60 metara. 

Riječ je brodu koji će moći na svoje tri palube, u dva velika, luksuzno opremljena salona i pratećim javnim prostorima, na kraćim relacijama primiti do 70 putnika, dok su za vlasnika i VIP goste, o kojima će se brinuti 10 članova posade, predviđene tri raskošne VIP kabine. Novi ugovor, nakon triju kruzera građenih za tržište SAD-a u razdoblju od 2006-2008. godine, predstavlja daljnji iskorak Brodosplit – BSO-a na tržište putničkih brodova visoke klase. Isporuka je predviđena u rujnu 2012., navodi se u priopćenju.

Istodobno je danas u splitskom brodogradilištu položena kobilica za gradnju broda za prijevoz rasutih tereta (bulk carrier) ugovorenog za splitski Jadroplov, prioćeno je iz Brodosplita. Brod će biti duljine 190 metara, širine 32 metra i visine 17 metara s nosivošću 51.900 tona.

Radi se o prvom brodu čija je gradnja u Brodosplitu ugovorena nakon što je Europska komisija u veljači ove godine odobrila restrukturiranje splitskog brodogradilišta i ukinula zabranu ugovaranja novih poslova. Ugovor o gradnji tog broda potpisali su predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor za njene posjete Brodosplitu u veljači ove godine. Na temelju tog ugovora, brod će se graditi po modelu "jedan plus jedan", što znači da će se u Brodosplitu za potrebe Jadroplova najprije graditi jedan brod za prijevoz rasutih tereta, a zatim i drugi. (Hina/jk)

 

Foto: Ilustracija

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox