Brodosplit se predomislio, ipak traži povrat 4,7 milijuna dolara

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osmorica optuženih u aferi Brodosplit pred Županijskim sudom u Splitu, gdje je u ponedjeljak počelo suđenje zbog štete koju su nanijeli splitskom škveru od 4,7 milijun dolara, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Pročitana im je  optužnica, a obranu će iznjeti na kraju postupka. Dragu Mačeka, brokera koji je 2005. i 2006. godine zastupao tvrtku Wessels, optužnica tereti za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a tadašnjeg direktora Brodosplita Gorana Vukasovića i direktora sektora projektiranja i komercijale Antu Luetića za zloporabu položaju i ovlasti.

Njih trojica - uz Matea Tramontanu, Ivicu Donkova, Hrvoja Matovinovića, Daniela Nikolića i Ivana Cesarca - optuženi su i za pranje novca.

Gorana Vukasovića i Antu Luetića kao direktore Brodosplita tereti se da su tijekom 2005. i 2006. godine na traženje Drage Mačeka, koji je na strani kupca sudjelovao u pregovorima, dogovorili i sklopili četiri brodograđevna ugovora, dva pobočna pisma i brokerski ugovor kojima se splitsko brodogradilište obvezuje da će izgraditi četiri tankera.

Ugovorena je cijena u protuvrijednosti 51.560.498 USD po brodu. No, potpisana su i dva pobočna pisma kojima je cijena iz ugovora smanjena na iznos milijun dolara po brodu.

Ujedno je sklopljen brokerski ugovor kojim se Brodosplit obvezuje isplatiti na ime provizije iznos 1,9 posto ugovorene cijene.

Nakon što je Wessels uplatio prvi obrok za svaki brod, na temelju pobočnog pisma ispostavljena su četiri predračuna na iznos ukupno 4 milijuna dolara  te nakon što je brokerska tvrtka ispostavila  četiri  računa na iznos ukupno 760.760 dolara, Brodosplit je 23. siječnja i 22. veljače 2006. na ciparske račune naručitelja doznačio 4,7 milijuna dolara vrativši time uplaćeno, piše vecernji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox