Buran tjedan na financijskim tržištima

U toku tjedna biti će objavljeno mnogo važnih ekonomskih vijesti koje bi mogle uzrokovati iznadprosječno velike pomake na financijskim tržištima.

Ponedjeljak - objavljen je podatak o promjeni indeksa potrošačkih cijena u eurozoni po kojemu su cijene u eurozoni u posljednjih godinu dana neplanirano pale -0,2%, što je daleko od željenog porasta od 1,9%. Europska centralna banka će na idućem sastanku koji se održava idući tjedan vjerojatno donijeti ili barem obećati donošenje novih mjera za posticanje rasta stope inflacije u bliskoj budućnosti. Na temelju toga investitori na financijskim tržištima bi već ovaj tjedan mogli masovno početi prodavati euro čime bi mu srušili vrijednost u osnosu na ostale valute.

Utorak - u Kini će doći do objave vrijednosti nekoliko indeksa proizvođačkih cijena koji su dobar pokazatelj ukupne gospodarske aktivnosti. Budući da strah od značajnijeg gospodarskog usporavanja kineskog gospodarstva još nije u potpunosti splasnuo, ukoliko se ispostavi da su proizvođačke cijene pale više od očekivanja, vrijednost dionica diljem svijeta, ali i valuta kao što su australski i novozelandski dolar mogla bi naglo pasti.

Srijeda - od podataka koji će biti objavljeni u srijedu najvažniji će se odnositi na stanje zaliha sirove nafte u SAD-u. Očekuje se da će zalihe porasti za 3,5 milijuna barela što bi bilo loše za cijenu nafte jer bi ukazivalo na nastavak prezasićenosti tržišta naftom. Ukoliko dođe do neplaniranog smanjivanja zaliha, cijena nafte bi mogla skočiti nekoliko posto.

Četvrtak - u noći sa srijede na četvrtak biti će objavljen podatak o trgovinskoj bilanci Australije u veljači. Očekuje se deficit od 3,22 milijarde AUD. Ukoliko deficit bude veći od očekivanog, AUD će vjerojatno oslabiti, a ukoliko bude veći, AUD bi mogao ojačati.

Petak - u 14:30 po našem vremenu biti će objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novih radnih mjesta u SAD-u u veljači. Očekuje se stopa nezaposlenosti od 4,9% i 195.000 novih radnih mjesta. Ukoliko broj radnih mjesta bude značajno veći od očekivanog, američki dolar bi mogao naglo ojačati jer na temelju popravljanja situacije na tržištu rada, američka centralna banka mogla početi brže podizati kamatne stope. PS/S.P. (Analiza Admiral Marketsa)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox