Bush otkazao posjet Švicarskoj zbog straha od uhićenja

Bivši američki predsjednik George W. Bush otkazao je posjet Švicarskoj, gdje je trebao govoriti na jednom humanitarnom skupu, zbog strahovanja da bi mogao biti uhićen, priopćile su skupine za zaštitu ljudskih prava koje bivšeg američkog predsjednika drže odgovornim za nelegalna mučenja u američkom zatvoru u Guantanamo Bayu.

Svjetska organizacija protiv mučenja pozvala je u četvrtak Švicarsku da pokrene sudski postupak protiv Georgea W. Busha zbog kršenja Konvencije Ujedinjenih naroda o mučenju.

Skupine za ljudska prava navode da će predati sudu 2500 stranica dokumenata u kojima se Bush optužuje za navodna zlostavljanja osumnjičenih militanata u zatvoru u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, gdje su dovođeni zatočenici iz Afganistana, Iraka i drugih zemalja uhićeni u takozvanom Ratu protiv terorizma, prenosi Reuters.

Dolazak bivšeg američkog predsjednika je izazvao negodovanja i drugih nevladinih organizacija koje su dogovorile tužbu protiv Georgea W. Busha na sudu u Ženevi zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom rata u Iraku. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox