Čačić: Dalmacijavino će u stečaj zbog nečiste privatizacije

Iako ova vlada nema veze s dugogodišnjim problemima tvrtki Dioki i Dalmacijavino, tražit će rješenja za njihove probleme i nastojati pomoći radnicima, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić povodom današnjeg prosvjeda radnika te dvije tvrtke u Zagrebu.

Istaknuvši da će radnike Diokija i Dalmacijavina danas primiti on ili njegova zamjenica Tamara Obradović Mazal, Čačić je kazao da se o svakoj toj tvrtki zasebno razmišlja.

Za Dioki je rekao da je primarno financijski problem, te da je u razgovore s bankama i tvrtkama koje su blokirale tu tvrtku - Inom i HEP-om, ministar financija Slavko Linić već u pregovorima i da su reakcije pozitivne. Stoga Čačić vjeruje da će to biti uskoro razriješeno. Veliki plus kod Diokija je što ima znatnu vrijednost imovine, pa to može biti pokriće za skidanje blokade nad tom tvrtkom i za pokretanje proizvodnje, izjavio je Čačić.

Nečista privatizacija

Za Dalmacijavino je kazao da je primjer nečistih privatizacija. S obzirom na informacije koje je dobio od ravnatelja AUDIO-a, agencije koja se bavi privatizacijom te splitske tvrtke, Čačić smatra da od toga neće biti ništa. Kako je istaknuo, još ima dosta upitnika oko ponude biznismena Salomona Berkowitza, a njegova tvrtka Traubi International nije poštivala ni rokove i garancije koje je sama dala. Toj tvrtki dan je dodatni rok da konačno prezentira što zapravo nudi u toj privatizaciji, dodao je Čačić.

Ako propadne ta privatizacija, Dalmacijavino će u stečaj, pri čemu će nastaviti s radom, a za radnike će se intervenirati u kratkom roku da im se isplate plaće, istaknuo je Čačić.

Zbog tih i sličnih problema, Čačić je najavio da će Ministarstvo gospodarstva formalno pripremiti i poslati u proceduru izmjene i dopune zakona o stečaju, kojima će se mijenjati sadašnja neodrživa poziciju radnika u stečajnim postupcima, s obzirom da su oni sada tek u drugom ili trećem isplatnom redu.

Što sa Željezarom Sisak?

Na novinarski upit o Željezari Sisak i o tome što se poduzelo u zadnjih mjesec i pol dana od posjeta Sisku, Čačić je kazao da su razriješili ključnu stvar - spremna je dozvola za rad Željezare Sisak, te je time i formalno zadovoljen uvjet da može raditi.

Kako je Čačić pojasnio, vlasniku Željezare važno je da ima uredne dokumente kada traži novog vlasnika. Važno će biti, napomenuo je, i rješavanje problema antidampinške carine Europske unije od 30 posto za proizvode Željezare Sisak, o čemu se intenzivno razgovara s Bruxellesom. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox