Čačić: Ovu zemlju upropastilo je vođenje poslovnih razgovora preko TV-a

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara investitore od projekta "Brijuni-rivijera", a kritizira i sam HNS tražeći smjenu zamjenika ministrice kulture, odgovorio da Jakovčić ima pravo u dijelu kad govori da se takve situacije ne smiju dešavati.

Ne smije se desiti da se u Hrvatskoj priprema i pokrene investicija, da se uloži novac u projekte i daju bankarske garancije, da se ide u natječaj i da se natječaj realizira i da onda Konzervatorski zavod koji je, nota bene, županijski, dakle, od gospodina Jakovčića, donese odluku kojom ustvari sprječava potpunu gradnju, kazao je Čačić u izjavi novinarima nakon saborske sjednice.

Zanimljivo, dodaje Čačić, 20, 30 pa i 40 godina takvu odluku Zavod nije donosio, a sad ju je donio kad se našla 'krava muzara' koju bi se moglo vjerojatno ucjenjivati i tražiti posao za Zavod, a možda i ne samo za Zavod.

Nije to prvi slučaj takvih ucjena ni prvi slučaj kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može desiti, kazao je Čačić opetovano naglašavajući da se takve stvari ne smiju dešavati jer su izravno protiv interesa Hrvatske i Istre, zapošljavanja hrvatskih građana, stvaranja dohotka i profita. Jakovčićevu reakciju je ocijenio neprimjerenom naročito zato jer je riječ o županijskom zavodu. Neka pogleda sam sebe, osvrne se i vidi tko je tamo. Problem je u tome da je to u državnoj vertikali, rekao je Čačić.

O čemu pričamo kad pričamo o Coningu?

Na pitanje novinara oko stečaja Coninga, Čačić je odgovorio protupitanjem: "Što je s vama? O čemu pričate?" Niti je Coning išao u stečaj niti ima bilo kakav dug". Čačić je pojasnio da je riječ o tvrtki Ingprojekt, koja uopće nije Coning i koja je nastala tako da je država 1993. preuzela tvrtku Coning koja je poslovala izvrsno i "nikad nije otpustila ni jednog čovjeka niti je bila dana u blokadi dok sam je ja vodio".

Nakon toga je država poništila pretvorbu, preuzela tvrtku, uništila tvrtku i ta tvrtka je sada otišla u stečaj, rekao je Čačić i dodao da je 1999. Ustavni sud poništio sve odluke HDZ-ove vlade, proglasio ih kriminalnim i uništenu tvrtku vratio radnicima.

"Vlada nema veze sa situacijom u Sisku"

Zamoljen je i da komentira nezadovoljstvo proizvođača u Sisku nakon što je u dvije industrijske zone zatvoren plin jer propušta mreža i najave da će morati otpuštati radnike jer će poslovati s gubitcima.

Riječ je o plinskoj mreži koja je u katastrofalnom stanju i tehničkim uvidom u stanje inspektori su odlučili zabraniti upotrebu jer se radi o opasnosti po život ljudi koji ondje žive i rade, a rok da se to popravi je 60 dana, kazao je Čačić.

Rekao je da u Vlada u cijeloj priči nema ništa s time, ali da ima obvezu koordinirati i smanjiti štete "i to ćemo napraviti".

Na novinarsko pitanje ulazi li fond Questus u privatizaciju "3. maja" i "Brodotrogira", Čačić je odgovorio da će se to čuti kad bude vrijeme. Rekao sam 100 puta, a sada 101 puta - ovu zemlju upropastilo je vođenje razgovora i poslovnih pregovora preko TV-a", zaključio je Čačić. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox