Čačić: Oživjet ćemo sisačku rafineriju, a Gredelj će opet proizvoditi vlakove

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić je u saborskom aktualnom prijepodnevu poručio da će sisačka rafinerija ponovno raditi punim kapacitetom, te kazao kako je vlada dala jamstva da se sisačka tvrtka Herbos neće ugasiti.

Mladen Novak, zastupnik Hrvatskih laburista, pitao je Čačića hoće li Vlada više pozornosti posvetiti traženju rješenja za opstanak metalurške i natno-prerađivačke industrije, ili, kako je rekao, sisačkim građanima poručiti da se od tih industrija odustalo, odnosno da "nema smisla oživljavati kliničkog mrtvaca".

Čačić je u odgovoru napomenuo da je jedna od prvih posjeta članova nove vlade bila upravo Sisku, i to na samu Novu godinu, gdje se sa sindikatima, upravama sisačkih poduzeća te lokalnim čelnicima razgovaralo o mogućem rješenju problema koji trenutno opterećuju Sisak.

Zatekli smo potpunu pustoš. Sisak u kojem rafinerija gotovo da i ne radi, Željezara je prestala raditi, Herbos je u stečaju, da i ne nabrajam sve ono što se prije dešavalo, rekao je Čačić.

Herbos bi se mogao ugasiti, ali neće. Kao vlada smo dali garanciju da će Herbos nastaviti s radom bez obzira što je u stečaju, nastaviti i dalje s proizvodnjom i vlada će iza toga stajati, kazao je Čačić.

Sisačka rafinerija, dodao je, ponovno će raditi punim kapacitetom, što je pozicija vlade kao strateškog partnera u Ini "i mi ćemo taj naš stav pretvoriti u sasvim konkretne pomake u pokretanju proizvodnje nakon požara koji se desio".

Puna proizvodnja na prvorazrednim tehnologijama Siska će biti obnovljena i to ćemo realizirati ove godine, poručio je Čačić.  

Najavio je i pomoć vlade sisačkoj željezari kao kompaniji koja s privatnom vlasničkom strukturom izlazi na tržište, s ponudom jedne kompanije koja je uložila 300 milijuna kuna i "sigurno nije zainteresirana da to izgubi".

Čačić je najavio i da će se u Gredelju nastaviti proizvoditi vlakovi, iako je bivša vlada "pokazala jednu apsolutnu neodgovornost koju ćemo ispraviti". (Hina/jh)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox