Čačić u Bruxellesu: Hitno ubrzati realizaciju projekta Južni tok

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić sudjelovao je u Bruxellesu na ministarskom sastanku vezanom za projekt Južni tok
Tema sastanka bila je pozicioniranje EU-a u odnosu na projekt Južni tok, to jest da li se zemlje, kroz koje bi trebao prolaziti ili koje nalazi izravan interes u tom projektu, slažu i prihvaćaju koordinaciju Europske komisije.

Načelno je dogovoreno da se takva koordinacija prihvaća, da je ona poželjna i uputna te da će se održati još nekoliko sastanaka na kojima će se definirati naše pozicije, rekao je Čačić. 

Čačić je kazao da su Mađarska i Europska komisija istaknuli značaj i interes za igradnju terminala za ukapljeni plin na Krku. Mađarska je strana istaknula značenje i interes za realizaciju projekta LNG terminala na Krku. Mi smo potvrdili, a isto je učinio i povjerenik, interes i potrebu da se bitno ubrza realizacija toga projekta uz prisutnost EU-a, rekao je. 

Europska unija se ne protivi projektu Južni tok, čiji je nositelj ruski Gazprom, ali želi da eventualni međuvladini ugovori, koje potpišu pojedine članice EU-a, budu u potpunosti usklađeni s europskom pravnom stečevinom.

Prioritet EU-a je projekt plinovoda Nabucco, koji bi povećao diversifikaciju izvora i opskrbnih pravaca, dok Južni tok povećava samo diversifikaciju pravaca, ne i izvora plina. Planira se da cjevovod Južnog toka poveže Rusiju i Bugarsku ispod Crnog mora. Trasa iz Bugarske prema srednoj i zapadnoj Europi još nije definirana. 

Plinovod Nabucco povezivao bi izvore u srednjoj Aziji, Zakavkazju i Bliskom istoku s potrošačima u Europi. Plin iz Azerbajdžana, Turkmenistana i Irana smanjio bi ovisnost EU-a o ruskom plinu, piše hrt.hr. (sh)

 

 

Foto:Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox