CES 2019: Pametna rješenja koja će Bosch predstaviti u Las Vegasu

Na sajmu CES 2019 u Las Vegasu, u središnjoj dvorani, štand br. 14020, od 8. do 11. siječnja 2019., Bosch predstavlja tehnološke odgovore na izazove današnjice, uključujući urbanizaciju, porast stanovništva i klimatske promjene. Bosch, kao dobavljač tehnologije i usluga, naglasak će staviti na inovativna rješenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametni dom.


Prvi u svijetu: Boschevo konceptno vozilo za novu vrstu mobilnosti

Bosch želi da polaznici sajma CES iskuse novu vrstu mobilnosti u obliku koncepta električnog shuttlea bez vozača s integriranim uslugama. Ta vrsta mobilnosti uskoro će se pojaviti na ulicama velikih gradova diljem svijeta: bešumno tihi shuttleovi bez vozača koji su savršeno povezani sa svojom okolinom. Bosch će osigurati potreban hardver, softver i nove digitalne usluge koje će omogućiti korisnicima da rezerviraju vozila, plate vožnju ili je podijele s drugim putnicima.

Nagrade za inovacije na sajmu CES: ukupno šest priznanja za Bosch

U pripremi za CES 2019, Bosch je dobio ukupno šest nagrada za inovacije na sajmu CES. Nagrade za inovacije na sajmu CES godišnji su program koji provodi Udruženje za potrošačku tehnologiju (Consumer Technology Association, CTA) i koji pokriva 28 kategorija te služi kao pokazatelj budućih trendova. Ove su godine nagrade dodijeljene sljedećim Boschevim proizvodima i rješenjima:

Sveobuhvatni sustav za povezivost vozila:

Za budućnost povezane, automatizirane vožnje, vozila moraju imati sposobnost neometane međusobne komunikacije, kao i komunikacije s okolinom. U tu je svrhu Bosch razvio univerzalnu jedinicu za povezivost za sve tehnologije koje se upotrebljavaju za komunikaciju vozila sa svime (vehicle-to-everything, V2X) i temelje se na Wi-Fi i bežičnom prijenosu. Time se vozilima omogućava međusobna komunikacija te komunikacija s prometnom infrastrukturom, neovisno o zemlji ili proizvođaču. Softver koji je razvila novoosnovana portugalska tvrtka Veniam obavlja složeni zadatak upravljanja podatkovnim vezama. Tim se softverom stalno traži najbolja tehnologija prijenosa za svaki zahtjev i automatski se prebacuje između dostupnih opcija.

Kamioni bez vanjskih retrovizora:

Novi Actros tvrtke Mercedes-Benz prvi je kamion u serijskoj proizvodnji koji ima sustav kamera umjesto konvencionalnih glavnih i širokokutnih retrovizora. Ovaj sustav, poznat kao Mirror Cam, nudi bolji pregled okoline od 360 stupnjeva.

Osim povećane sigurnosti, postavljanje kompaktnih digitalnih kamera umjesto retrovizora poboljšava potrošnju goriva kamiona zahvaljujući znatnim aerodinamičnim prednostima kamera. Dvije kamere, postavljene lijevo i desno na krovu vozačke kabine, šalju slike u stvarnom vremenu na dva 15-inčna zaslona visoke razlučivosti postavljena na A-stupove unutar kabine. Sustav prilagođava zaslon tako da odgovara situaciji u vožnji. Ukupno gledajući, Mirror Cam uvelike poboljšava aerodinamiku, sigurnost i rukovanje kamionom. Bosch i Mekra Lang Daimlerovi su razvojni partneri za sustav Mirror Cam.

Pametni telefon kao ključ od automobila:

Boschev pristupni sustav Perfectly Keyless uskoro će omogućiti vozačima automobila, operatorima voznih parkova i logističkim tvrtkama da digitalno upravljaju svojim ključevima za vozila. Oni mogu s pomoću aplikacije na pametnom telefonu u svakom trenutku odlučiti tko ima pristup automobilima ili kamionima i kada. Zahvaljujući domišljatosti ovog Boscheva sustava, veza između pametnog telefona i vozila sigurnija je no ikad. Perfectly Keyless može prepoznati ovlašteni pametni telefon poput digitalnog otiska. Za sajam

CES 2019, Bosch je taj sustav postavio na demonstracijsko vozilo koje se temelji na automobilu Ford Mustang.

Sustavi pomoći koji se temelje na radaru sprječavaju motociklističke nezgode: Otkrivanje u mrtvom kutu, upozorenje na sudar i prilagodljivi tempomat: postavljanje radarskog sustava na motocikle kao osjetilnog organa omogućava novu pomoć za motocikle i sigurnosne funkcije te pritom pruža točnu sliku okoline vozila. Posljedica tih funkcija za pomoć nije samo poboljšana sigurnost, nego i veće uživanje u vožnji i praktičnost zato što se olakšava život vozačima motocikala. Prema Boschevim istraživanjima procjena nezgoda, sustavi pomoći temeljeni na radaru mogli bi spriječiti svaku sedmu motociklističku nezgodu. Elektronički sustavi pomoći uvijek su na oprezu i brže reagiraju no što su to ljudi u mogućnosti napraviti u slučaju nužde. Temelje se na kombinaciji radarskog senzora, kočničkog sustava, upravljanja motorom i sučelja čovjek- stroj.

Aplikacija za povezivanje električnih skutera:

Novom se aplikacijom električni skuteri pretvaraju u stručnjake za povezivost. Osim što prikazuje ključne informacije kao što su trenutačna razina baterije električnog skutera, ona omogućava i komunikaciju između vozača i vozila te opciju povezivanja s drugim korisnicima putem društvenih mreža. Tako je korisnicima lakše saznati koji su im prijatelji u blizini. Osim toga, na upravljaču električnog skutera nalazi se i držač za kacigu kojim se upravlja putem aplikacije. Kada je električni skuter parkiran, njime se osigurava rješenje za odlaganje kacige i zaštita vozila od krađe te zaslona od vandalizma.

Nadogradnja za učinkovitije strojeve i kućanstva:

Bosch je razvio algoritam Phantom kao pomoć za mala i srednja poduzeća u procjeni i znatnom poboljšanju energetske učinkovitosti svojih strojeva. Ta nadogradnja, za koju je potrebno samo nekoliko minuta, upotrebljava senzore za mjerenje opterećenja na svakom uređaju u mreži potrošnje energije te tako pruža vrijedne informacije o upotrebi i mogućim kvarovima. Zahvaljujući tome korisnici mogu poboljšati rad i učinkovitost strojeva. I u kućanstvu vam Bosch Phantom može pomoći utvrditi koliko energije troši svaki uređaj. Ta transparentnost omogućava uštedu električne energije.

Mobilnost budućnosti: izbor iz rješenja i usluga

Električna vožnja bez stresa, to je cilj usluge Convenience Charging koju Bosch predstavlja na sajmu CES 2019 u demonstracijskom vozilu koje se temelji na automobilu Audi A3 e-tron. Ovo integrirano rješenje za punjenje i navigaciju poboljšava svakodnevne prednosti elektromobilnosti. U budućnosti će zbog te usluge električni automobili znati točno kada će im se potrošiti energija i gdje mogu pronaći sljedeće mjesto za punjenje. S tim ciljem na umu, Convenience Charging kombinira informacije iz električnog pogonskog sklopa s podacima iz vozila i okoline za pružanje pouzdanog predviđanja dometa. U toj se usluzi upotrebljava najnovija tehnologija za planiranje rute radi utvrđivanja prilika za punjenje na temelju osobnih želja vozača. U budućnosti će vozači električnih automobila moći naručiti hranu izravno na svoje unaprijed određeno mjesto za punjenje, tako da najbolje iskoriste vrijeme punjenja. S pomoću aplikacije Convenience Charging, vozači će moći planirati potrebna mjesta punjenja u udobnosti vlastitog doma, a aplikacija će zatim automobilu neprimjetno slati predložene rute između mjesta punjenja.

Sigurno korištenje mobitela u vožnji:

Rješenje za integraciju pametnog telefona mySPIN čini korištenje aplikacija na pametnim telefonima tijekom vožnje sigurnim. mySPIN sada podržava i standard za komunikaciju vozila MirrorLink. U budućnosti će biti potreban samo jednostavni adapter za sustav infozabave ili instrumentnu ploču vozila za uvećanje aplikacija koje su kompatibilne s rješenjem mySPIN i prikaz manjeg broja ključnih funkcija te aplikacije. Vozači će zatim moći dodirom ili korištenjem okretnog tipkala u vozilu upravljati aplikacijama. Bosch razvija i integraciju rješenja mySPIN za gospodarska vozila, motocikle, skutere i vozila za ekstremne sportove.

Spas iz podatkovnog oblaka:

Samo u Njemačkoj svake se godine emitira gotovo 2000 upozorenja o vozačima u pogrešnom traku. Međutim, u većini slučajeva upozorenje dođe prekasno, s obzirom da takvi incidenti obično završe nakon prosječno 500 metara – u najgorem slučaju sa smrtnim posljedicama. Bosch je razvio rješenje temeljeno na tehnologiji oblaka kojim se šalje upozorenje vozačima u pogrešnom traku i svim sudionicima prometa kojima prijeti opasnost unutar deset sekundi.

Petnaestak aplikacija za radio i navigaciju već se služi Boschevom tehnologijom za upozorenje o vozačima u pogrešnom traku za slanje obavijesti korisnicima u 13 europskih zemalja. Usluga se služi softverskim modulom za integraciju u postojeće sustave infozabave i aplikacije.

Još veća preciznost elektroničkog horizonta:

Elektronički horizont danas pruža podatke o nagibu i oštrini zavoja u svrhu nadopunjavanja navigacijskih podataka. Sustav omogućuje vozilima da misle unaprijed, čime se povećava i sigurnost i praktičnost. Bosch sada radi na elektroničkom horizontu sljedeće generacije, koji će biti još precizniji i bolje ažuriran. Osim informacija o klasifikaciji cesta, zavojima i profilima nagiba, sustavima za vozila i navigacijskim sustavima dostavljat će podatke o geometriji za svaku prometnu traku i podatke o infrastrukturi s 3D objektima. Time će automatizirana vozila moći utvrditi svoj točan položaj unutar trake.

Improvizacija za automatizirana vozila:

Boscheve prediktivne usluge za uvjete na cesti omogućit će samovozećim vozilima da utvrde kako će se uvjeti na cesti razvijati tijekom putovanja na temelju podataka o vremenu koje će pružati tvrtka partner Foreca. Kada na cestama bude dovoljan broj povezanih vozila, Bosch će svoje usluge predviđanja uvjeta na cesti nadopuniti podacima o vozilima. Time će se poboljšati sigurnost, raspoloživost i praktičnost automatiziranih funkcija vožnje.

Automatizirana vožnja u gradovima:

San José u Silicijskoj dolini u Kaliforniji postat će pokusni grad za automatiziranu uslugu dijeljenja prijevoza koju pružaju Bosch i Daimler. Tri zainteresirane strane već su potpisale pismo namjere s tim ciljem. Bosch i Daimler planiraju ponuditi tu uslugu koja se temelji na aplikaciji odabranim korisnicima koji će uživati u vožnji automatiziranim vozilima Mercedes-Benz S klasa. Središte ispitnog područja jest prometna arterija San Carlos Street / Stevens Creek Boulevard koja se proteže između središta grada i zapadnog dijela San Joséa. Bosch i Daimler zajedno razvijaju rješenja za automatiziranu vožnju u gradovima. Njihov je cilj razviti sustav vožnje za potpuno automatiziranu vožnju bez vozača (SAE razina 4/5) koji je spreman za proizvodnju početkom sljedećeg desetljeća.

Integrirano sigurnosno rješenje za povezana vozila:

Od travnja 2018., sva novo registrirana vozila automatski su povezana vozila zahvaljujući automatskom sustavu za poziv u slučaju nužde. Zbog toga je sve važnije imati integrirane koncepte sigurnosti za povezana vozila. Na sajmu CES, ESCRYPT će predstaviti CycurACCESS, sigurnosno rješenje za pristupne sustave vozilu bez ključa. Najmodernije kriptografske metode čine te digitalne ključeve osobito sigurnim. Osim toga, ta Boscheva podružnica predstavlja sveobuhvatno rješenje za osiguravanje bežičnog (over-the-air) ažuriranja softvera koje se može pohvaliti učinkovitim upravljanjem ključeva i certifikata za sigurnu enkripciju end-to-end od elektroničkog upravljačkog uređaja automobila do informatičkih sustava proizvođača vozila.

Inteligentni asistenti: rješenja za pametan dom

Prepoznavanje hrane za pametnu pohranu:

Povezani uređaji svojim vlasnicima nude konkretne prednosti i na cesti i kod kuće, na primjer kada je u pitanju optimizacija pohrane hrane. Boschevi povezani hladnjaci s unutrašnjim kamerama sada nude novu funkciju: prepoznavanje hrane s preporukama za pohranu. Uređaj automatski prepoznaje oko 60 vrsta voća i povrća i putem aplikacije predlaže idealno mjesto za njihovu pohranu.

Kada se hrana pohrani na najbolji mogući način, ona dulje zadržava svježinu i ne morate je često bacati.

Kuhanje bez ljepljivih zaslona osjetljivih na dodir:

PAI je Boschev projektor koji se postavlja iznad kuhinjskog elementa i pretvara cijelu površinu za pripremu hrane u zaslon osjetljiv na dodir. Integrirani 3D senzor može zabilježiti dodir površine čime se omogućava upravljanje dodirom. To znači da korisnici imaju pristup širokom rasponu digitalnih usluga pri kuhanji ili pečenju, na primjer mogu lako pronaći recepte ili upravljati povezanim kuhinjskim uređajima. Zahvaljujući izdržljivoj izvedbi, sučelje uređaja PAI omogućava upravljanje i s masnim prstima, za razliku od uobičajenih pametnih telefona ili tableta. Tim se pristupom oslobađa i prostor na radnoj površini.

Jednostavna briga za travnjak zahvaljujući umjetnoj inteligenciji:

Bosch se služi strojnim učenjem za poboljšavanje načina na koji njegova robotska kosilica Indego prepoznaje prepreke na travnjaku procjenom podataka kao što su protok motora, ubrzanje, brzina motora i smjer. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Bosch čini brigu za travnjak još jednostavnijom i praktičnijom tako što kosilici Indego prepušta zadatak košnje. Svaki se Indego prilagođava svojem vrtu kako bi ga mogao svaki put savršeno pokositi. A Boschev novi povezani Indego S+ korisnicima pruža nove mogućnosti. Sada pruža podršku za glasovno upravljanje putem uređaja Alexa tvrtke Amazon, što ga čini jednom od prvih robotskih kosilica na tržištu koja pruža tu funkciju.

Pretvaranje polica u osobne asistente:

Novi modul za interaktivnu projekciju BML100PI omogućava korisnicima da stvore pametne police u svojim ormarima. Jedan modul u jednom trenutku može projicirati funkcije zaslona osjetljivog na dodir na šest polica. Zahvaljujući tim projekcijama, ormar može prikazati vremenske prognoze, dnevni raspored korisnika ili podsjetnike na nadolazeće događaje. Na temelju tih informacija formiraju se prijedlozi za odjeću za taj dan, a korisnici prijedloge mogu podijeliti na društvenim mrežama. Kada odjeća nestane s polica, korisnici mogu s pomoću virtualnog zaslona osjetljivog na dodir putem interneta naručiti novi komad ili dogovoriti uslugu pranja odjeće. Modul interaktivne projekcije pretvara bilo koju standardnu policu u osobnog asistenta koji čini svakodnevni život praktičnijim.

Prepoznavanje svakog pokreta:

Novi BMI270 senzor je inteligentni senzor za mjerenje inercije (inertial measurement unit, IMU) s iznimno niskom potrošnjom energije i osmišljen je za upotrebu u nosivim elektroničkim uređajima. BMI270 poboljšava funkcionalnost tih nosivih uređaja, uključujući brojanje koraka i prepoznavanje gesti te može razlikovati više aktivnosti, kao što su stajanje, hodanje, trčanje ili bicikliranje, a osim toga može otkriti i prelazak iz jedne aktivnosti u drugu. Može otkriti i gdje se te aktivnosti odvijaju – na primjer odvijaju li se one unutar vozila. Osim toga, novi senzor može otkriti kretnje kao što su savijanje ili podizanje ruke i okretanje zgloba, čime se omogućava rukovanje nosivim uređajima s intuitivnim gestama. Prepoznavanje gesta u potpunosti je kompatibilno s operacijskim sustavom Wear OS tvrtke Google. Visoka razina učinkovitosti ovog uređaja za mjerenje inercije rezultat je kombiniranja tehnologije senzora za stopu zakretanja koja se često koristi u motornim vozilima sa znatno poboljšanim senzorom za ubrzanje.

Ovladavanje klimom unutrašnjeg prostora:

Senzor AIR nudi inovativnu udobnost u klimatiziranom prostoru kućanstava. Njime se bilježe i prikazuju informacije o kvaliteti zraka, temperaturi i vlažnosti, kao i podaci o svjetlini i buci. Korisnici mogu upravljati senzorom za ugodan boravak čak i bez pametnog telefona zahvaljujući sučelju koje se lako razumije i služi se logikom sličnom semaforima. Osim toga, aplikacija Bosch AIR nudi detaljnije informacije o mjerenjima tijekom vremena i omogućava korisnicima da prilagode postavke senzora. Time što nudi konkretne preporuke za poboljšanje kvalitete unutrašnjeg zraka i postizanje zdrave klime unutrašnjeg prostora, AIR pomaže ljudima da učinkovitije rade, lakše se koncentriraju i bolje se osjećaju.

Upravljanje glasom za sustave za grijanje:

Zahvaljujući sučelju .aino chatbot, korisnici mogu običnim jezikom komunicirati sa svojim sustavom za grijanje. Kada korisnik utipka ili izgovori „Hladno mi je”, sustav dobiva naredbu povećanja temperature prostorije za dva stupnja celzija. Osim toga, chatbot razumije i razliku između „malo hladno” i „jako hladno”, a to se očituje u različitim stupnjevima promjene temperature. Sustav pruža i korisne savjete za uštedu energije, na primjer na temelju vremenske prognoze, te predlaže kako poboljšati učinkovitost sustava za grijanje. Sustav .aino na zahtjev šalje tjedna ili mjesečna izvješća o potrošnji energije, uključujući i usporedbu s istim razdobljem prošle godine.

Bosch na sajmu CES 2019.

  • KONFERENCIJA ZA TISAK: Ponedjeljak, 7. siječnja 2019., od 9:00 do 9:45 po lokalnom vremenu, u hotelu Mandalay Bay, Južni konferencijski centar u Las Vegasu, 2. kat, dvorane B, C i D
  • ŠTAND: od utorka do petka, 8. – 11. siječnja 2019., u Središnjoj dvorani, štand br. 14020
  • PRATITE Boscheve izdvojene vijesti sa sajma CES 2019. na Twitteru: #BoschCES
  • RASPRAVE S BOSCHEVIM STRUČNJACIMA:
    • srijeda, 9. siječnja 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) Povezane inovacije u kućanstvu” Anne Rucker, voditeljica globalnog odjela za digitalnu strategiju, Venetian, razina 4 Marcello 4405
  • srijeda, 9. siječnja 2019., 9:00 – 10:00 (po lokalnom vremenu) Tehnologija, poslovi i budućnost rada” Charlie Ackerman, viši potpredsjednik ljudskih resursa za Sjevernu Ameriku, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N258
  • srijeda, 9. siječnja 2019., 14:15 – 15:15 (po lokalnom vremenu) Internet stvari na najjače, zahvaljujući mreži 5G” Davie Sweis, viši potpredsjednik internetskog poslovanja, Konvencijski centar u Las Vegasu, sjeverna dvorana N256. (G.G.)
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox