Cijeli život radio u Ini, sada jedva preživljava

Foto: Ilustracija

Pravo rješenje za izlazak iz siromaštva može ponuditi jedino gospodarski rast, koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. A, toga u Hrvatskoj nema već četiri godine.

Dragan Ukropina je 59-godišnji Zagrepčanin, koji je od ožujka ove godine redoviti posjetitelj burze rada.

Cijeli je radni vijek proveo u Ini, gdje je radio na poslovima projektiranja. Među ostalim, projektiro je i brojne benzinske crpke.

Danas, nakon desteljeća i desetljeća radnog iskustva, ponovno stanuje s roditeljima, od čije mirovine i živi. Ili, bolje rečeno, preživljava!

Možete misliti kako mi je! Prva tri mjeseca na burzi sam još ostvarivao pravo na naknadu, ali sada doslovno živim od očeve mirovine. A otac ima 92 godine! Od te mirovine moramo pokriti sve troškove, kaže Ukropina.

Posao traži svaki dan. Iako je zavšio Višu strojarsku školu, radio bi bilo što, samo da ne sjedi kod kuće. No, rezultati su porazni.

Moje zanimanje više se ne traži. Ponude za posao slao sam čak i perkarnama, a radio bih i kao noćni portir, no posla za mene nema. Gdje god dođem, prepreka su mi godine, iako još mogu raditi, žali se Ukropina.

Na pitanje strahuje li od siromaštva, naš sugovornik kaže da u njegovu slučaju takvog straha nema.

Ja sam već siromašan. Ako živite od mirovine starog roditelja, što ste onda nego siromašni?! Svakog jutra kad se probudim već mrzim taj dan , ističe Ukropina.

Njegova priča samo je jedna u nizu: slična iskustva ima stotine tisuća Hrvata, za koje čak i službena statistika kaže da su siromašni ili su na samom pragu siromaštva.

Stopa rizika od siromaštva, naime, u Hrvatskoj je u 2011. iznosila čak 21,1 posto, što znači da siromaštvo poput Damoklova mača visi nad glavom svakog petog našeg sugrađanina, piše jutarnji.hr.

Preciznije, nad svakim onim koji je ostvario manje od 24.240 kuna tijekom godine, ili oko 2.000 kuna mjesečno. Kod prosječne četveročlane obitelji taj je prag nešto niži i iznosi 50.904 kune na godinu.

Po opasnosti od potonuća u siromaštvo Hrvatska je među europskim rekorderima. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox