Cijena dionice HP-a potonula na najnižu razinu u posljednjih 10 godina

Dionice Hewlett-Packarda potonule su na najnižu razinu u 10 godina nakon što je njegova čelnica Meg Whitman upozorila da treba vremena da se preustroji poslovanje i poboljšaju poslovni rezultati tehnološkog diva koji je svoj uspjeh izgradio na pisačima i računalima.

Whitman je u srijedu najavila pad prihoda u 2013. koja će po njezinim riječima biti "godina popravaka i gradnje". Trgovci na newyorškoj burzi reagirali su na tu najavu spuštanjem vrijednosti HP-ove dionice za 13 posto, na 14,91 dolara. Tvrtka je najavila gubitak u visini 8,8 milijardi dolara u posljednjem fiskalnom tromjesečju i planira ukinuti oko 27.000 radnih mjesta do 2014.

Detaljnije objašnjavajući strategiju, HP navodi da će mu dobit u fiskalnoj godini kretati između 3,40 i 3,60 dolara po dionici, što je daleko manje no što su analitičari očekivali, predviđajući dobit od 4,18 dolara po dionici.

Whitman ipak očekuje da će od 2016. prihodi tvrtke rasti u skladu s američkim BDP-om, s time da će "operativna dobit rasti brže od prihoda, dok će marže biti najviše u industriji a raspodjela kapitala disciplinirana". U odjelu za korporative klijente HP očekuje pad prihoda od 11 do 13 posto u tekućoj poslovnoj godini. Poput konkurenta Della, i HP teško pronalazi zamjenu za smanjene prihode od prodaje osobnih računala. Whitman je na čelnoj poziciji zamijenila Lea Apothekera, koji je dobio otkaz nakon samo 11 mjeseci rada. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox