Cijena uspjeha

 

Uspjeh ne dolazi sam po sebi, on ima svoju cijenu koju ćemo, ako ga želimo, platiti. Neuspjeh dolazi sam od sebe, ali njegova je cijena puno veća i on ne pita hoćemo li ga platiti ili ne.


U nastavku donosimo devet osnovnih pitanja za uspjeh.

1. Što želite postići u životu?

Imate sljedeći izbor u životu: Postići uspjeh ili biti neuspješni.
Naravno ovdje je ključno definirati u kojim područjima života želite biti uspješni: profesionalni, financije, zdravlje, emocionalno, intelektualno, obitelj i društveni život. Imajte na umu kako je fokus na jedno/više područja života, a bez uspostavljanja ravnoteže i sinergije između svih područja života sigurna kombinacija za neuspjeh. Da bi bili uspješni morate postaviti ciljeve koji su cjelovito strukturirani (specifični, mjerljivi, izvedivi, realni i vremenski definirani).

2. Zašto je uspjeh važan?

Uspjeh znači:

- vaše zadovoljstvo u životu,

- mogućnost da lakše ostvarite bilo koju promjenu u životu,

- imati potrebna znanja, vještine i ponašanja,

- novac kao najvažniji resurs za postizanje osobnih i poslovnih ciljeva (budimo iskreni, vrlo malo stvari se može uspješno i kvalitetno odraditi bez novaca).

- prepoznatljivost u području djelovanja, zajednici, među bližnjima (biti stručnjak),

- mogućnost na pomognete pojedincima i zajednici,

- nešto drugo samo vama važno, a da nije pogibeljno, nezakonito i nemoralno.

Uspjeh u životu vam je svrha (težnja) života koja vas potiče na stvaranje novih vrijednosti u vašem samostalnom djelovanju i/ili u zajedništvima s drugima (grupe, organizacije i zajednice). Kada ste u zajedništvu s drugima, budite mudri i do kraja analitični u procjeni s kime ćete postizati uspjeh. Ako su vaši partneri pojedinci kojima je improvizacija dominantan način djelovanja, nemate nikakve šanse za uspjeh, a pogotovo da u takvom načinu rada pronalazite zadovoljstvo. Lako je utvrditi kako je jedan od najčešćih uzroka neuspjeha u zajedništvu s drugima nedefiniran odnos (prava i obaveze sudionika sudionika) pokretanja zajedničke aktivnosti. Nemojte ulaziti u zajedništvo s drugima ako to nije regulirano pisanim odrednicama za koje ste angažirali dobrog pravnika i stručnjake iz područja s čime se bavite.

3. Kako ćete postići uspjeh?

1. imati čvrstu namjeru,

2. planiranjem,

3. činjenjem prema definiranom planu.

Bez cjelovitog plana, uspjeh će biti samo vaša nerealizirana želja koja će vas s vremenom samo frustrirati i stvarati vam sve veće nezadovoljstvo. Ako niste stručnjak za izradu planova za postizanje uspješne karijere, jednostavno morate angažirati stručnjaka koji će vam pomoći da napravite plan koji je moguće realizirati. Jedna od najvećih grešaka je kada pojedinci poistovjete svoje želje s planom. Plan je točno definiran hodogram aktivnosti s potrebnim resursima i rokovima za provedbu i on mora biti zapisan. Samo postupanje po valjanom planu vas može dovesti do željenog uspjeha u karijeri. Svaka improvizacija zahtjeva dodatnu uporabu resursa koji vam gotovo uvijek nedostaju i tu je vašoj priči o uspjehu u životu često kraj kada je improvizacija češći oblik djelovanja.

4. S čime ćete ostvariti uspjeh?

Da budete uspješni morate nešto kompenzirati:

1. Resurse: tvrdi resursi (materijalni, financije, ljudski resursi) i/ili meki resursi (vrijeme, znanje i sastanci).

2. Disciplinu (fokus, prioriteti, raditi i ono što vam je trenutačno manje privlačno, sustavnost, umrežavanja, s drugima…).

Biti uspješan znači racionalno, učinkovito i produktivno trošenje resursa, prvenstveno onih koje imate u dovoljnoj količini. To se prvenstveno odnosi na meke resurse, jer kada ih znalački struktuirate i koristite imate ih dovoljno za vaše namjere za postizanje uspjeha u životu. PS/SŠ

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetnik br. 150

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox