Cijene barela nafte ispod 111 dolara

Foto: Shutterstock

Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara dok ulagači nervozno prate pregovore o američkom proračunu, strahujući od 'fiskalne litice'. 

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 37 centi, na 110,7 dolara, nakon što je prethodnog trgovinskog dana porasla za dva posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 91,08 dolara, nakon što se u srijedu dostigao najvišu razinu u zadnjih devet tjedana.

Američki predsjednik Barack Obama skratio je svoj božićni odmor kako bi dogovorima s republikancima u Kongresu pokušao izbjeći takozvanu 'fiskalnu liticu', 600 milijardi dolara vrijedno povećanje poreza i smanjenja javne potrošnje, koji bi od sljedećeg tjedna moglo automatski stupiti na snagu ne postigne li se dogovor o proračunu. Ekonomisti smatraju da će dogovor vjerojatno uključivati velike rezove u državnom proračunu i smanjenje osobne potrošnje, pa se očekuje pad potražnje na najvećem svjetskom tržištu nafte. No svaki dogovor o proračunu smatraju boljim od nikakvog.

I dok tržišta osciliraju između optimizma i pesimizma, preko mogućnosti kompromisa, očekujemo da će dogovor biti postignut u posljednjem trenutku, s puno odluka odgođenih za sljedeću godinu i s paketom štednje od oko 2 posto BDP-a, naveli su u izvješću analitičari Bank of America-Merril Lynch.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu bila 106,92 dolara, u usporedbi s 105,91 koliko je iznosila u ponedjeljak. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox