Cijene goriva niže od sedam do 13 lipa po litri

Foto: Shutterstock

Cijene motornih benzina na Ininim benzinskim postajama od ponoći su niže za sedam, odnosno osam lipa po litri, lož ulje i plavi dizel jeftiniji su za 10 lipa, a eurodizeli za 13 lipa po litri. 

Cijene Ininih eurosupera 95 niže su za sedam lipa po litri - eurosuper BS 95 prodaje se po 10,08 kuna (do sada 10,15 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,12 kuna (do sada 10,19 kuna). Za osam lipa jeftiniji je Inin eurosuper BS 98+ class koji se od ponoći prodaje po 10,43 kune (do sada 10,51 kunu). Eurodizelska goriva jeftinija su za 13 lipa po litri. Nova cijena eurodizela BS iznosi 9,75 kuna (do sada 9,88 kuna), a eurodizela BS class 9,79 kuna (do sada 9,92 kune).

Niže su i cijene lož ulja i plavog dizela - loživo ulje ekstra lako košta 6,96 kuna (do sada 7,06 kuna), a plavi dizel 6,17 kuna (do sada 6,27 kune).

Promjene na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 11. do 24 prosinca danas objavilo Ministarstvo gospodarstvo. Ministarstvo, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, svaki drugi ponedjeljak utvrđuje najviše cijene derivata, a u tom razdoblju naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviše dopuštenih.

Prema Pravilniku, promjena cijena ovisi o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i tečaju dolara u protekla dva tjedna, a najveća dopuštena promjena naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu je tri posto. Nešto blaži pad cijena benzina u odnosu na dizele posljedica je blagog rasta kotacija benzina na mediteranskom tržištu, a pada kotacija plinskih ulja, uz istodobno slabljenje tečaja dolara u odnosu na kunu. Po podacima koje je Ina danas objavila na svojim web stranicama, u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle su do 0,30 posto, a kotacije plinskih ulja pale do 0,38 posto, dok je istodobno tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio, za 1,76 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox