Cijene hrane na svjetskom tržištu pale sedam posto

Foto: Shutterstock

Cijene hrane na svjetskom tržištu u 2012. su smanjene za sedam posto u usporedbi s godinom ranije, objavila je u UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO, umirivši bojazni koje su se pojavile prije nekoliko mjeseci da bi svijetu mogla prijetiti nova kriza hrane. 

Cijene hrane u prosincu su smanjene treći mjesec zaredom, dodaje se u priopćenju FAO-a čije je sjedište u Rimu. Indeks cijena hrane, koji izrađuje ta UN-ova agencija, u 2012. je u prosjeku iznosio 212 bodova i bio je za sedam posto manji u usporedbi s godinom ranije, što se ponajprije pripisuje padu cijena šećera, mliječnih proizvoda i biljnih i životinjskih masnoća. Prema FAO-vom indeksu, mjesečnom pokazatelju promjena cijena košarice prehrambenih proizvoda, cijene su smanjene u prosincu 1,1 posto, uz pad vrijednosti odgovarajućeg indeksa na 209 bodova. Time se njegova vrijednost smanjila treći mjesec zaredom.

Takav rezultat obilježava zaokret u odnosu na situaciju u srpnju prošle godine, kada je oštar rast cijena izazvao bojazni od nove krize hrane, kazao je Jomo Sundaram iz FAO-ovog odjela za gospodarski i društveni razvoj. Međunarodna suradnja, kao i opadajuća potražnja u stagnirajućem međunarodnom gospodarstvu pomogli su ipak da skok cijena bude kratkog vijeka i umirili su tržišta, tako da su cijene u 2012. završile na nižim razinama nego u godini ranije, dodao je.

Najveći pad cijena u 2012. zabilježen je kod šećera (17,1 posto), mliječnih proizvoda (14,5 posto) i biljnih i životinjskih masnoća (10,7 posto), a bio je osjetno manje izrazit u slučaju žitarica (2,4 posto) i mesa (1,1 posto), pokazalo je najnovije izvješće te UN-ove agencije. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox