Cijene hrane u padu

Cijene hrane blago su pale u rujnu na svjetskim tržištima i vjerojatno će još neko vrijeme ostati u silaznom trendu, procjenjuje agencija Ujedinjenih naroda FAO, ukazujući na povećanu proizvodnju žitarica ali i upozoravajući na moguća nova kolebanja.

Indeks cijena hrane spustio se dva posto u odnosu na kolovoz, na 225 bodova, uglavnom temeljem nižih međunarodnih cijena žitarica, šećera i ulja, ističe FAO u redovnom mjesečnom izvješću. Pritom je indeks cijena žitarica pao u rujnu na mjesečnoj razini tri posto, na 245 bodova. Od travnja do kolovoza cijene žitarice bilježile su silazni trend zahvaljujući oporavku svjetske proizvodnje. U odnosu na prošlogodišnji rujan indeks je uvećan 18 posto.

Značajan pad bilježio je i indeks cijena šećera, koji je u rujnu bio niži 3,8 posto u odnosu na kolovoz. Na pad cijena uvelike je utjecala bolja proizvodnja najvećeg svjetskog proizvođača Brazila. Prosječne cijene ulja bile su u rujnu niže za 2,3 posto prema prethodnom mjesecu, uz pad odgovarajućeg indeksa na 238 bodova, zbog dobre proizvodnje i solidnih zaliha palmina ulja, te povećanog izvoza suncokretova ulja nakon iznimno dobre žetve na području Crnog mora.

Na godišnjoj razini cijene mliječnih proizvoda pale su u prosjeku 10 posto. U rujnu je indeks cijena mesa iznosio 175 bodova i bio je tek neznatno niži nego u prethodnom mjesecu, uglavnom zbog tripostotnog pada cijene svinjetine. Cijene mesa peradi također su pale, dok su govedina i ovčetina poskupjele zbog nižih zaliha. U ovoj su godini cijene mesa općenito više nego u 2010., pri čemu je u rujnu odgovarajući indeks 14 posto viši nego u istom razdoblju lani.

U odvojenom je tromjesečnom izvješću o prognozama uroda i stanju hrane FAO povisio procjenu ukupne svjetske proizvodnje žitarica u tekućoj sezoni za tri milijuna tona, na ukupno 2,31 milijardu tona, što je tri posto ili 68 milijuna tona više nego u 2010/11. Kao razlog u FAO-u navode poboljšana očekivanja za urod pšenice i riže. Povećanje u odnosu na prethodnu sezonu uključuje, između ostalog, rast proizvodnje pšenice za 4,6 posto, odnosno za 30 milijuna tona, te povećanje proizvodnje riže, za tri posto, odnosno za 14 milijuna tona. (Hina/HT)

 

 

 

 

Foto: Filip Brala/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox