Cijene nekretnina nastavljaju padati

Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju padati, a u prosincu su bile jedan posto manje u odnosu na isti mjesec 2014., pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo na temelju 154.000 oglašenih nekretnina.U odnosu na prosinac 2011. godine sadašnje su tražene cijene četiri posto niže. Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama kvadrata nekretnina, a najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske – Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

Kao i u prijašnjim mjesecima, najveći rast prosječnih cijena kvadrata bilježi Ličko-senjska županija od četiri posto, no to je prvenstveno zbog rasta cijena kvadrata u jadranskom dijelu te županije. Iako većina županija u priobalju bilježi oporavak cijena nekretnina, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina zbog kontinuiranog pada cijena kvadrata kuća dok su prosječne cijene stanova i dalje stabilne. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prošle godine ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito.

Tako se na portalu Njuškalo bilježi sve veći broj županija u kojima kvadrat kuće košta manje od 500 eura. U Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.250 eura u prosincu, što je pad od pet posto u odnosu na lanjski prosinac, a stanovi su bili na razini od 1602 eura, što je isto kao i u godini prije. Kuće u Zagrebu najskuplje su na Gupčevoj zvijezdi gdje je kvadrat 3.980 eura, dok se četvorni metar kuće u okolici Zagreba kreće ispod 700 eura. Cijene kuća u metropoli izrazito variraju kada se analizira po gradskim četvrtima te se kreću od 973 eura po kvadratu za stan do 2.056 eura po kvadratu za stan odnosno 2.334 eura za kvadrat kuće na Gornjem Gradu-Medveščaku. Kada se gledaju sami gradovi, najvišu cijenu nekretnina ima Dubrovnik s 3.050 eura, a najnižu Vukovar s 494 eura.

PS/S.P.(Izvor: Večernji.hr)

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox