Cijene nekretnina u Hrvatskoj prestigle one iz 2011.

Davor Puklavec/PIXSELL

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 4% u odnosu na isti period prošle godine.


Stanovi su, uspoređujemo li aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupili za 6,5%, dok su kuće skuplje za čak 4%. No, novost je da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine, što nas dovodi do zaključka da je kriza u sektoru nekretnina RH daleko iza nas i da nam možda predstoji pravi cjenovni „boom“ u skoroj budućnosti.

Kategorija Nekretnine je najveće online tržište nekretnina u RH i, s gotovo 3 milijuna posjeta, najposjećenija baza nekretnina za prodaju i najam. Interes za nekretninama raste iz godine u godinu pa je tako u srpnju zabilježen rast posjeta u navedenoj kategoriji na godišnjoj bazi za gotovo 4%.

Gledajući županije u kojima se nekretnine najviše pretražuju, Grad Zagreb je na prvom mjestu, dok se odmah iza njega nalaze Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, te Zadarska županija.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima u posljednjih godinu dana bilježe ubrzani rast. Tako u Zagrebu trenutna prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.873 eura i za 9% je viša u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj, kao i očekivano, zabilježen je u Dubrovniku. Tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3.643 eura, i za 18% je viša u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za 4% na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4.684 eura.

Pogledamo li ostale gradove, zanimljiv je rast cijena stanova u Splitu za 11% te u Puli za gotovo 12%. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu iznosi 2.665 eura, dok je u Puli ona 1.570 eura. Osijek je i dalje jedan od gradova u kojemu cijene nekretnina stagniraju, pa je tako u srpnju prosječna tražena cijena tamo bila 942 eura.

Kvadrat stana u Hrvatskoj je 38% skuplji od kvadrata kuće. Tako je u Zagrebu kvadrat kuće bilježio rast od tek jedan posto na godišnjoj razini, dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Najveći godišnji rast cijena kvadrata kuća u Hrvatskoj od većih gradova zabilježen je u Splitu i iznosio je čak 13%.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru iznosi 2.027 eura i za 11% je viša u odnosu na prošlu godinu, dok istovremeno prosječna cijena kvadrata kuće stagnira i iznosi 1.485 eura. U pravilu veću cijenu postižu nekretnine na obali i u Zagrebu, dok u Slavoniji bilježimo najniže cijene nekretnina, pa je tako npr. u Slavonskom Brodu prosječna cijena kvadrata stana 801 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće 643 eura. Još povoljniji su Vinkovci, gdje za kvadrat stana ćete u prosjeku trebati izdvojiti 710 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem oko 200 eura povoljnija od stana.

Luksuzne kuće na obali
Od većih hrvatskih gradova Dubrovnik i Split su jedini gradovi gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova i to stoga što je u tim gradovima visok udio luksuznih kuća. Na Njuškalu je moguće pronaći sve vrste nekretnina, pa čak i one koje spadaju u kategoriju vrlo luksuznih s milijunskim cijenama (u eurima).

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox