Cijene nekretnina u Hrvatskoj u svibnju

Iako su u svibnju cijene nekretnina u Hrvatskoj rasle u odnosu na travanj za 1 posto, kretanje Njuškalovog godišnjeg indeksa pokazuje još izraženije usporavanje rasta cijena nekretnina u posljednjim mjesecima. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u svibnju iznosila je 2.123 eura, što je 13 eura manje u odnosu na travanj.

Prema novom istraživanju Njuškala, u svibnju su cijene nekretnina u Republici Hrvatskoj rasle za 1 posto u odnosu na travanj. Usporedimo li ih sa cijenama iz veljače na istoj su razini, dok su u odnosu na prošlogodišnji svibanj one za gotovo 6 posto više.

 

Kategorija

+/- trend u % prema mjesecu prije

+/- trend u % prema 2019.

Prodaja stanova

0,17%

5,93%

Prodaja kuća

1,35%

3,49%

Nekretnine

1,12%

5,61%

 

Da se tržište nekretnina, u smislu interesa za kupnju dijelom oporavlja daje naslutiti i činjenica da je posjećenost u svibnju na Njuškalovu kategoriju Nekretnine rasla za čak 31 posto u odnosu na travanj, a ukupan broj detaljnih pregleda oglasa nekretnina u svibnju doseže gotovo 20 milijuna.

Njuškalov godišnji indeks traženih cijena stanova u RH (2012-danas)

Iako na godišnjoj razini bilježimo rast traženih cijena, iz mjeseca u mjesec ovaj trend usporava, te je godišnji rast cijena stanova za 5,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najniži još od svibnja 2018. godine.

Iako na razini Republike Hrvatske cijene nekretnina pokazuju mjesečni rast, neki veći gradovi trenutno bilježe pad. Tako je u posljednjih mjesec dana prosječna tražena cijena kvadrata stana u Gradu Zagrebu niža za 13 eura i u svibnju je iznosila 2.123 eura, dok je u Zadru ona niža za 15 eura, a u Puli za 31 euro.

Ipak, u usporedbi s prošlom godinom, u svim su gradovima tražene cijene nekretnina više. Najveći godišnji rast bilježi Rijeka, gdje je svibnju prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.710 eura, odnosno čak 144 eura više nego prije godinu dana. Ilustrativno, u godinu dana u Rijeci je tražena cijena stana veličine 55 kvadrata približno veća za prosječnu vrijednost rabljenog automobila oglašenog na Njuškalu (7.936 eura), odnosno u istom je iznosu koji se danas traži samo za stan, bilo moguće isti i prosječan rabljeni automobil. Godišnji rast cijena stanova u Zagrebu iznosi 4 posto, u Splitu 4,5 posto, koliko je i u Zadru, dok Osijeka bilježi rast od 8 posto. Najmanji godišnji rast cijena od navedenih gradova prisutan je u Puli, tek 3 posto.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox