Cijene nekretnina u svibnju

Dusko Marusic/PIXSELL

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle više 3% što je najveći rast.


Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec prošle godine, poskupili za 6% dok su kuće poskupjele za više od 3%. Cijene stanova su se potpuno približile onima iz 2011. što dovodi do zaključka da se tržište potpuno oporavilo.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima rastu

Cijene kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Tako su cijene stanova u Zagrebu u godinu dana rasle 8%. Istovremeno, Split bilježi 12% više cijene stanova, isto kao i Pula, dok su u Zadru one više za 9%. Cijena kvadrata stana u Rijeci viša je za 3%, dok su cijene u Osijeku ostale na prošlogodišnjoj razini.

Godišnji indeksi traženih cijena stanova u navedenim gradovima ukazuju na sve ubrzaniji rast cijena stanova, dok kuće bilježe sporiji rast cijena. Naime, dok su primjerice u Zagrebu cijene stanova rasle 8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene kuća su ostale na istoj razini. Slična situacija je i u Zadru gdje su cijene kuća rasle tek jedan posto.

Čak niti u Splitu i Dubrovniku, gdje su cijene kvadrata kuća skuplje od cijena kvadrata stana, rast cijena kuća nije veći. Tako su cijene stanova u Dubrovniku na godišnjoj razini više za 15%, dok su cijene kuća rasle za 4%. Istovremeno, Split bilježi 12% rast cijena stanova, dok su kuće 'rasle' za 10%.

Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku i dalje je najviša u RH te iznosi 3.512 eura. Dubrovnik je najskuplji i kada gledamo prosječne tražene cijene kvadrata kuća s okućnicom. U tom slučaju kvadrat iznosi astronomski visokih 4.574 eura. Primjerice, u Zagrebu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.841 euro, dok su cijene kvadrata kuća 31% niže i iznose 1.265 eura. Prema ovome, zaključujemo da za jedan kvadrat stana u Dubrovniku možemo kupiti gotovo dva u Zagrebu, dok za jedan kvadrat kuće u Dubrovniku, u Zagrebu možemo kupiti čak 3,6 kvadrata kuće.

Cijene kvadrata stanova u obližnjoj Velikoj Gorici su 36% niže u odnosu na Zagreb i u svibnju su prosječno iznosile 1.172 eura. Prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem u Velikoj Gorici iznose 922 eura, i za 27% su niže u odnosu na one u Zagrebu.

Od većih gradova, najniže cijene nekretnina su u Vukovaru, Sisku te Slavonskom Brodu, gdje se cijene stanova kreću oko 800 i niže eura po kvadratu.

Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1841 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1265 eura. No, pogledamo li detaljnije po kvartovima te cijene variraju od 700 eura na rubnim dijelovima grada, pa do čak 3 tisuće eura u određenim kvartovima Gornjeg grada.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox