Cijene stanova pale i u listopadu

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su prosječne tražene cijene stanova tijekom mjeseca listopada pale za 0,3 posto na mjesečnoj, te 3,5 posto na godišnjoj razini.

Nije novost da su cijene stanova niže i u odnosu na prethodne godine, a prema Crozillinim su podacima bile za 5 posto niže no 2011. godine, oko 7 posto niže no u listopadu 2010.godine. U odnosu na one iz istog mjeseca 2009. godine prosječne tražene cijene su tijekom listopada bile niže za više od 12 posto, te preko 20 posto niže no tijekom listopada 2008. godine.

Ivan Bižanović, prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o., za portal Crozilla.com rekao je kakvo je stanje na tržištu nekretnina na području Like: „U odnosu na prošlu godinu cijene su pale u prosjeku 20 posto, ako je stan u Otočcu i Gospiću bio 1000 eura po „kvadratu“, sada ga možete kupiti za 800 i niže eura po metru kvadratnom.“

Bižanović dodaje kako su pale i cijene na moru, primjerice apartmani u Senju čija je cijena bila 1450 eura po metru kvadratnom sada se prodaju po 1100 eura po „kvadratu“, zatim navodi kako je u Novalji prosjek bio 1600 eura, a sada ima stanova koji se prodaju po cijeni kvadratnog metra od 1200 eura pa na dalje.

Iako podaci portala Crozilla.com na mjesečnoj razini u većini gradova pokazuju pad traženih cijena, tijekom listopada porast je zabilježen na cijenama stanova u Šibeniku i Rijeci, dok su one u Osijeku i Zadru ostale jednake rujanskima.

Cijene zagrebačkih stanova prema Crozillinim su podacima na mjesečnoj razini pale za 1,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1620 eura. Na godišnjoj razini cijene tamošnjih stanova pale su za 5,5 posto, te čak 9,1 posto u odnosu na listopad 2011.godine.

Kako se kreću cijene po kojima se zagrebački stanovi prodaju komentirala je Ivana Vukoje, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o.: „Cijene padaju konstantno, čak i sada. Međutim, nisu cijene svugdje pale jednako. U prvom udaru pada cijena, najveće promjene su se desile u rubnim dijelovima Zagreba, konkretno u Sesvetama. Cijene nekretnina u centru Zagreba padale su vrlo sporo i upravo na tim lokacijama je bilo prostora za snižavanjem. Cijena novogradnje u Sesvetama 2007. godine kretala se oko 1600 eura po metru kvadratnom, a starogradnje oko 1250 eura po metru kvadratnom. Danas je cijena za novogradnju 1100-1250 eura po metru kvadratnom, a za staru gradnju oko 750-800 eura po metru kvadratnom. To je veliki pad vrijednosti ako promatramo u postotcima.“

Pulskim je stanovima prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1312 eura, što predstavlja mjesečni pad od 1,6 posto, te godišnji pad od 6,7 posto. Lagani mjesečni porast od 0,02 posto, te godišnji pad od 4,1 posto tijekom listopada zabilježen je u Rijeci, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1405 eura.

Cijene stanova u Zadru na mjesečnoj se razini nisu mijenjale, dok su na godišnjoj razini porasle za 4, 2 posto, a njihova je cijena tijekom listopada iznosila 1643 eura po metru kvadratnom.

Splitskim je stanovima prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 2015 eura, što predstavlja mjesečni pad od 4 posto te godišnji pad od 5,4 posto. Mjesečni porast od 4,5 posto bilježe stanovi na području Šibenika, čija je prosječna tražena cijena, prema Crozillinim podacima u prosjeku iznosila 1499 eura po metru kvadratnom.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako je Zagrebačkim stanovima tijekom listopada cijena bila niža no lani, ali i niža no prethodni mjesec.

 Na godišnjoj razini, tj. u odnosu na lanjski listopad, najveći pad zabilježen je na istočnom dijelu Zagreba i u Novom Zagrebu, a u oba je dijela grada zabilježeni pad prosječnih traženih cijena iznosio 9,8 posto – pokazuju to podaci portala Crozilla.com. PS/S.P.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox