CLR: Utjecaj Covid-a donio nove standarde najma privatnog smještaja

Gosti su se odlučivali za smještajne kapacitete koji nude kompletnu opremu uz što više zabavnih sadržaja za djecu s ciljem da se što manje napušta smještajni kapacitet

Croatia Luxury Rent, domaća turistička kompanija specijalizirana za najam luksuznog smještaja tijekom završene ljetne sezone zabilježila je promjene standarda i novih specifičnih zahtjeva gostiju prilikom rezervacije i tijekom boravka na lokacijama.

Prema do danas zabilježenim rezultatima,

CLR je tijekom sezone ostvarila 12% više dolazaka u odnosu na ljetni period 2019. godine uz prosječnu popunjenost smještajnih kapaciteta od čak 86%.

Ovaj podatak potvrđuje kako je privatni smještaj bio ključan za ostvarenje solidnih, čak boljih nego se očekivalo rezultata domaće turističke sezone. Da je sezona bila posebna i da se za svakog gosta vrijedilo „namučiti“ ukazuju podaci ove agencije prema kojima je utjecaj pandemije uvelike utjecao na ponašanje, mjere opreza, ali i specifične zahtjeve koje su gosti imali tijekom rezerviranja i samog boravka u našoj zemlji.

Najviše puta upućen zahtjev od strane klijenata je bila potražnja smještajnih jedinica na lokacijama bliže njihovom mjestu prebivališta kako bi skratili trajanje putovanja i doputovali vlastitim automobilima.

Zbog navedenog zahtjeva koji se očigledno prelio na veliku većinu ovogodišnjih posjetitelja jadranske obale, najviše su prosperirali prvenstveno sjeverni, a u nešto manjoj mjeri i srednji Jadran s naglaskom na Istru, Kvarner i lokacije u okolici Zadra.

Gosti su nadalje inzistirali na smještaju u jedinicama na osami bez susjeda u neposrednoj blizini. Prilikom dolaska su tražili beskontaktnu primopredaju ključeva uz mogućnošću dostave hrane i namirnica, a zbog želje za poštivanjem zdravstvenih i sigurnosnih aspekata velik broj ih je tražio detaljnu dezinfekciju interijera, čestu izmjenu vode u bazenima, te svakodnevnu izmjenu ručnika.

Tražen je protokol ponašanja pri dolasku i odlasku uz naznačena pravila i restrikcije u državi povezane s mjerama zaštite od širenja COVID-a 19. Zanimale su ih informacije o pravilima ponašanja u mjestu u kojem se nalazi smještajna jedinica – nose li se maske, kako se ponaša lokalno stanovništvo i slično.

Velika većina se odlučivala za smještajne kapacitete koji nude kompletnu opremu poput saune, gyma, jacuzzija, igrališta za tenis, uz što više zabavnih sadržaja za djecu na posjedu s ciljem da se što manje napušta kuća.

Da je vrijeme u kojem živimo uistinu specifično potvrđuje podatak kako je velik broj posjetitelja inzistirao na brzini i stabilnosti internet veze zbog remote rada (bleisure odmor – business and leisure). Ovaj segment je dodatno produljio boravak gostiju na lokacijama.

Nešto manji broj posjetitelja je tražio usluge osobnog kuhara, opcije zabave i aktivnosti u mjestu boravka, detaljno radno vrijeme restorana, barova, lokalnih trgovina i pekara te organizaciju poludnevnih i dnevnih izleta privatnim brodom. Gosti koji su tražili usluge skipera na brodovima inzistirali su na liječničkim potvrdama kako isti nisu zaraženi COVID-om 19.

Ova je sezona producirala nove turističke standarde koji bi se mogli pokazati standardim i u narednim godinama. Evidentno kako je pandemija uzrokovala potrebu za detaljnijim informiranjem o standardima na lokaciji, ali i izraženim mjerama opreza. Iz podataka koje smo prikupili razvidno je kako su najtemeljitiji u planiranju i izbjegavanju neželjenih posljedica Nijemci, Švicarci, Skandinavci i Nizozemci, dok ih u nešto manjoj mjeri prate Austrijanci, Slovenci, Mađari, Poljaci, Slovaci i Česi“ ističe Josip Stulić iz Croatia Luxury Renta.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox