Čović: Holding je u dugovima, ali ipak manje nego prije 3 godine

Politička i financijska situacija u Zagrebu toliko je složena da se ne mogu očekivati značajniji zaokreti u poslovanju Holdinga u kojemu je samo ZET-ova podružnica u prvih šest mjeseci napravila dug 170 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović tijekom aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine, istaknuvši da su ukupna dugovanja Holdinga ipak manja nego prije tri godine.

Odgovarajući na pitanja vijećnice Danire Bilić (HDZ), do kada će se Zagreb još moći nositi s rastućim dugovanjima, s obzirom da je gubitak Holdinga samo u 2010. iznosio 500 milijuna kuna, Čović je rekao kako se novim kratkoročnim zaduživanjama samo pokrivaju postojeća dugovanja.

Zaduženost Holdinga jest velika, ali je ipak manja nego prije tri godine, ustvrdio je.

Na upit zastupnika Gorana Kutlića (SDP) o novom zaduženju Holdinga za 340 milijuna kuna, Čović je odgovorio kako se njime ne povećava zaduženje nego samo zatvara kredit podignut lani, a koji dolazi na naplatu uoči Božića.

ZET najveći gubitnik

Kao najvećeg gubitaša izdvojio je podružnicu ZET-a za koju je rekao da je samo u prvih šest mjeseci napravila dugove od 170 milijuna kuna, dok su dugovi cijeloga Holdinga u tom razdoblju 90 milijuna kuna.

Ovo je krupan problem koji je većim dijelom u sferi politike nego menadžmenta. Ostale podružnice nemaju toliku dobit da bi mogle kompenzirati ovoliki gubitak ZET-a, koji se do kraja godine očekuje i u iznosu od 350 milijuna kuna, rekao je Čović, predlažući tematsku sjednicu Skupštine na temu javnoga prijevoza.

Odbacio je i nagađanja o rasprodaji gradskih nekretnina, istaknuvši da se trenutačno ispituje zainteresiranost tržišta za kupnju Zagrepčanke. Nije riječ ni o kakvoj rasprodaji, već o prodaji i to putem javnoga poziva, rekao je Čović, dodavši kako će se u odlučivanju o ponuđaču voditi računa o sadržajima koji će biti namijenjeni na toj lokaciji.

Predsjednik Skupštine Boris Šprem reagirao je na konferenciji za novinare, održanoj u stanci sjednice, na istup gradonačelnika Bandića u vezi s naplatom dječjih vrtića te je istaknuo da je zatražio upravni inspekcijski nadzor od Ministarstva uprave zbog neprovođenja skupštinske odluke. Podsjetio je da je po svojoj funkciji dužan skrbiti o provedbi skupštinskih odluka.  (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox