Crkva će ulaskom u EU početi plaćati PDV

Država naplaćuje poreze gdje god stigne, a ulaskom u Europsku uniju u sustav PDV-a ući će i Crkva. U praksi to znači da ćete za svaku donaciju dobiti račun, piše večernji.hr

Crkva do sada plaćala PDV samo na neprofitni dio poslovanja

Crkva se trenutno nalazi u skupini neprofitnih organizacija koje ne trebaju plaćati PDV. Ali to se odnosi samo na neprofitni dio prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruju profit trebao obračunavati PDV. Crkva će morati plaćati PDV na donacije novca koje dobiva iz inozemstva rekla je za tportal Vesna Pusić. Posebno zanimljivo je to da kada uđe u sustav PDV-a Crkva će početi izdavati račune za profitni dio svojih usluga. Primjerice za misu zadušnicu i potvrdu za krizmanika nećete dobiti račun jer to ne spada u profitni dio djelovanja crkve. Ali zato ćete za svaku kupljenu svijeću, buket cvijeća, Bibliju ili neku drugu knjigu, dobiti račun. 

Kontrola poslovanja

Trenutno Crkva plaća porez na dodanu vrijednost kao krajnji korsnik tj. kao građani i nemaju pravo na odbijanje PDV-a. Kada bi bili u sustavu prilikom gradnje novih objekata tako bi imali pravo na odbijanje PDV-a. Ono što je loše za Crkvu pri ulasku u sustav PDV-a je to da će biti pod nadzorom. Poznato je da Crkva uglavnom plaća u gotovini, pa vjerski službenici zasiguno neće dočekati s oduševljenjem.

Europska unija "nema" svetinju

Ulaskom u Europsku uniju građani će doživjeti veliki broj promjena. Do koje mjere sežu promjene govori i činjenica da ni Crkva nije "sveta" i oslobođena plaćanja poreza u Europi kako je to u Hrvatskoj. Crkvena imovina, vozni park i više nego pristojno uređeni samostani samo su dio onoga što je poznato javnosti. Gradnja nove zgrade HBK bila je dugo tema medijskih napisa zbog raskoši i cijene. Crkva je na sve to uvijek morala odgovarati samo moralno, dajući komentare i negirajući sve izrečeno u medijima. Opravdanja su išla i u smjeru uz objašnjenje da to nije novac iz Hrvatske nego od donacija iz Vatikana.  Što god da je istina uvođenje poreza za Crkvu će značiti određeni stupanj kontrole. (HT)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox