Crkva podigla 450.000 eura iz Karlovačke banke?

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić podignuo je iz Karlovačke banke 450.000 eura. Kaptol je to demantirao, ali onda je utvrđeno da novac nije podigao Bozanić nego Ured zagrebačke nadbiskupije, piše Jutarnji list.

Iz Karlovačke banke nisu htjeli komentirati situaciju s Katoličkom crkvom uz obrazloženje da takve informacije spadaju u poslovnu tajnu. Ovo nije prvi put da se u medijima spominje veza Zagrebačken nadbiskupije i Karlovačke banke jer mediji su još u travnju ove godine pisali da Crkva u toj banci ima hibridni depozit od 20 milijuna kuna.

Kardinal nema privatnih računa u Karlovačkoj banci. Niti je ulagao niti podizao novac iz banke, rekao je Zvonko Franc, glasnogovornik Nadbiskupije zagrebačke. Franc nije htio odgovoriti da li je povučena spomenuta svota novca iz Karlovačke banke ali je rekao: Što se tiče materijalnih dobara Crkve, pa tako i financijskih sredstava Zagrebačke nadbiskupije, o njima brigu vodi Ekonomsko vijeće Zagrebačke nadbiskupije koje je dužno paziti da se tim sredstvima odgovorno upravlja na dobro cijele crkvene zajednice.

Navodno su u četiri banke pojačane najave isplate štednih uloga, a to su Karlovačka, Nava banka, Kovanica i varaždinska banka Vaba. Izjava viceguvernera HNB-a Davora Holjevca da su četiri banke pod posebnim nadzorom dodatno je otežala posao bankama. Tako bi do kolapsa moglo doći ako bude masovnog odlaska klijenata. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 29. studenoga 2011.
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox