Crna Gora - pet godina nakon stjecanja neovisnosti

Crna Gora obilježava pet godina svoje neovisnosti, čime se podsjeća na 21. svibnja 2006. godine kada su se crnogorski građani na referendumu izjasnili za ponovnu uspostavu državne samostalnosti.

Crnogorski premijer Igor Lukšić, na prijemu koji je priredio u petak navečer na Cetinju, kazao je da je Crna Gora za pet godina svoje neovisnosti pokazala da može uspješno odgovoriti svim izazovima i da sigurno korača u evropsku budućnost.

Nema sličnog primjera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore koja je danas ugledni član međunarodne zajednice, primjer multikulturalnosti i suživota, kandidat za članstvo u europske i euro-atlantske strukture i zemlja koja znatno doprinosi regionalnoj stabilnosti - kazao je Lukšić.

Crnogorske parlamentarne stranke različito su ocijenile prvih pet godina crnogorske nezavisnosti.

Vladajuća Demokratska partija socijalisti (DPS) priopćila je da ima razloga za zadovoljstvo, dok oporba ocjenjuje da nisu ispunjena očekivanja, osobito na području vladavine prava.

U proteklih pet godina pokazalo se da Crna Gora može i zna sama promišljati svoju budućnost, da može prevladati i rješavati izazove s kojima se suočava i da ukupno demokratski i ekonomski stasava, ističu u DPS-u.

Najjača oporbena stranka, Socijaldemokratska partija (SDP) ocjenjuje da je su vladajući krugovi, koji su čvrsto vjerovali da će u samostalnoj državi neovisno vladati godinama, zloupotrijebili ideju neovisnosti Crne Gore.

Prije pet godina na referendumu je crnogorsku nezavisnost podržalo 230.661 građana, odnosno 55,5 posto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002, odnosno 44,5 posto.

Istraživanje jedne agencije, koje objavljuju podgorički mediji, pokazuje da bi danas za samostalnu državu glasovalo 56 posto građana, dok bi 44 posto podržalo zajednicu sa Srbijom.

To istraživanje javnosti, koje je za potrebe dnevnika Vijesti provedeno početkom ovog mjeseca, potvrdilo je da i nakon pet godina u Crnoj Gori postoji oštra podjela na dva bloka.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox