D. Kosor: Ako se ponovi prošlogodišnji proračun, MMF je jedini izlazak iz krize

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da ako proračun za 2011. godinu bude na razini prošlogodišnjeg, odnosno najavljenih 122 milijarde kuna, onda je aranžman s MMF-om za Hrvatsku jedini mogući izlaz iz gospodarske krize.

HSLS podržava ono što zastupa guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, te smatraju da vlada u konačnoj verziji proračuna mora uvažiti prijedloge i procjene oko rejtinga Hrvatske, a na koje ukazuje guverner Rohatinski

Po mišljenju HSLS-a, proračun za iduću godinu ne bi smio biti veći od 110 milijardi kuna, a štedjeti treba na socijalnim naknadama, potporama državnim tvrtkama i poljoprivredi, daljnjem smanjenju povlaštenih mirovina, smanjenju broja djelatnika u državnoj upravi te materijalnim troškovima i ugovorima o djelu koji su, po mišljenju HSLS-a, značajna stavka u državnom proračunu.

Kosor je izrazio nadu da će pripadnici tih socijalnih skupina shvatiti kako na određeno vremensko razdoblje moraju ostati bez dijela svojih prava.

Predsjednik HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo Josip Budimir aktualnu je vladu nazvao "šampionima apstinencije", a proteklo dvogodišnje razdoblje izgubljenim vremenom za Hrvatsku i izgubljenim prilikama za pokretanje gospodarskog oporavka.

Prošle smo godine samo za plaćanje kamata na vanjski dug morali izdvojiti 2,7 posto BDP-a, a procjene Narodne banke su da ćemo za ovu godinu morati izdvojiti 3 posto - ustvrdio je Budimir.

Po njegovom mišljenju, konačnu će odluku o aranžmanu s MMF-om, umjesto nas, donijeti naši kreditori, koji će izgubiti strpljenje te refinanciranje naših obveza uvjetovati zaključenjem aranžmana s MMF-om.

HSLS se, kada je riječ o proračunu, oštro usprotivio i, kako je rekao predsjednik Kosor, mogućoj saborskoj trgovini HDZ-a s koalicijskim partnerima, odnosno "dizanju" proračuna u to ime za milijardu, dvije ili više kuna.(Hina)

Foto: www.hsls.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox