Da bi spasili zemlju od bankrota Grci će raditi šest dana u tjednu?

Predstavnici MMF-a, Europske centralne banke i Europske komisije od grčke vlade traže da u zamjenu za spašavanje zemlje od bankrota, provede radikalne antiradničke reforme.

U javnost je procurio e-mail koji sadrži dokumente u kojem predstavnici spomenutih institucija traže uvođenje šestodnevnog radnog tjedna za Grke zaposlene u svim sektorima. Dokument, koji sadrži niz mjera koje idu na štetu radnicima, poslan je 31. kolovoza na adresu u grčkom ministarstvu rada i financija, piše net.hr

Osim dužeg radnog tjedna traže da se u Grčkoj, između ostalog, uvede kraći otkazni rok te upola manje otpremnine koje su zagarantirane nekim zaposlenicima. Od grčke vlade se traži i da se broj minimalnih sati dnevnog odmora smanji!

Trojka ne samo da traži drastično rezanje radničkih prava, već i raspuštanje državnog inspektorata koji je implementirao grčki zakon o radu. Prije nego li je predložila provođenje antiradničkih reformi, Trojka je od grčke vladajuće koalicije ranije u kolovozu zatražila da se dodatno provedu rezovi teški 14,16 milijardi američkih dolara.  Grčki ministar financija Yannis Stournaras za Reuters je kazao da će se o novom paketu štednje Trojki izjasniti sljedeći tjedan, no nije poznato hoće li što reći o provođenju antiradničkih reformi. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox