"DA, idemo dalje, svi za mnom"... ali transparentno

Hrvatski sabor donio je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u predizbornim kampanjama, kao i financiranja političkih stranaka. Konačno!

 

Državni ured za reviziju tako će na godišnjoj razini revidirati poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata (gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, itd.). Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobiva ovlast da, osim nadzora i provođenja izbora, može i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata.
Svi sudionici izbora imaju obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP će provoditi nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja.

Nema više enormnih "privatnih" donacija

U tekst zakona ušao je i amandman Vlade da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.
Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini - taj iznos do sada je bio 0,056 posto ostvarenih rashoda, a sada je smanjen na 0,050 posto. Zakon smanjuje iznose koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama. Pitanje je samo, koliko će se taj zakon zaista i provoditi?

Sabor je prihvatio i Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu se u ovoj godini treba donijeti 40 tzv. europskih zakona. Potvrđen je Statut Agencije za tržišno natjecanje i prihvaćeno njezino izvješće o državnim potporama za 2009., kao i Izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, a 2011. proglašena je godinom Ruđera Boškovića. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox