Danas se u Vukovaru potvrđuje naš dunavski identitet

Strategija EU-a za dunavsku regiju i njezina uloga u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru Podunavlja glavna je tema Dunavske konferencije koja je započela u Ružičkinoj kući u Vukovaru uz sudjelovanje predstavnika 14 podunavskih zemalja uključenih u Strategiju Europske unije (EU) za dunavsku regiju te institucija EU.

 

Konferenciju je otvorila predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor podsjetivši da Hrvatska konferenciju organizira kao partnerska zemlja u sklopu Dunavske strategije EU-a, koju je 13. travnja prihvatilo Vijeće Unije, a do lipnja se očekuje i njeno usvajanje u Europskom vijeću.

Kosor je ocjenila kako je od posebne važnosti što aktivnosti unutar Dunavske strategije nisu ograničene samo na zemlje članice EU, dodajući kako Hrvatska jamči puni angažman u projektnim aspektima unutar Strategije. Rijeka Dunav nam je poveznica i prilika da potvrdimo naš zajednički dunavski indentitet - poručila je hrvatska premijerka navevši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn s kojim se Jadranka Kosor susrela te odvojeno razgovarala nakon otvorenja konferencije, istaknuo je kako ne može zamisliti bolji okvir za suradnju država članica i nečlanica EU od Dunavske strategije koja kako je kazao, mora biti obvezujuća za sve njezine partnere. Moramo se pobrinuti da zemlje koje nisu članice EU dobiju svu moguću potporu - poručio je Hahn dodajući kako Dunavska strategija ne može biti kohezivna ako se suradnja odvija samo između članica EU.

Na konferenciji, čiji je moderator potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, govorila je i predsjednica Odbora regija Mercedec Bress i povjerenica mađarske vlade za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky. (Hina/MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox