Dani otvorenih vrata udruga 2024.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske poziva sve udruge u Hrvatskoj da organiziraju i prijave događanje u sklopu Dana otvorenih vrata udruga koji se ove godine održavaju od 6. do 8. lipnja.

Na ovaj način udruge pružaju priliku građanima za sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te za upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. S druge strane, ovo je prilika udrugama da predstave svoj rad široj javnosti te povećaju vidljivost svoga djelovanja.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Razvoj, doprinos i uloga udruga u području medijske pismenosti u Hrvatskoj“. U današnjem digitalnom društvu sve je jači utjecaj medija na djecu, mlade i odrasle osobe. Mediji kreiraju i utječu na razumijevanje društvenih, političkih, gospodarskih, tehnoloških, kulturnih i sportskih pojava u svijetu. Samim time medijska pismenost dobiva sve veće značenje. U društvu  beskonačnog medijskog izbora i lako dostupnih sadržaja, u kojem za medije više ne postoje granice, od tiskovnih i elektroničkih do digitalnih medija, cilj je pružiti informaciju o tome što su mediji i kako oni djeluju. Iz toga razloga medijska pismenost se nameće kao jedna od ključnih kompetencija 21. stoljeća. Jedan od ciljeva Dana otvorenih vrata udruga je promovirati djelovanje udruga u području razvoja medijske pismenosti.

Za sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga udruge se prijavljuju putem web aplikacije UdrugeInfo gdje su uz druge najave događanja koje udruge putem aplikacije uobičajeno prijavljuju, vidljiva i različita događanja udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga. Udruge svoja događanja mogu prijavljivati do početka same manifestacije. Udrugama koje na najinovativniji način otvore svoja vrata i o tome na odgovarajući način izvijeste Ured za udruge i ove godine dodijelit će se godišnje pretplate na časopis Udruga.hr.

U okviru manifestacije, Ured za udruge će 6. lipnja 2024. organizirati konferenciue na kojoj će se raspravljati o razvoju vještina organizacija civilnoga društva u području medijske pismenosti i njihovom doprinosu i ulozi koju imaju u navedenom području. Više informacija o konferenciji bit će dostupno na mrežnoj stranici Ureda za udruge.

U suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Ured za udruge je i ove godine planira pozvati udruge koje će promovirati svoje aktivnosti u okviru Dana otvorenih vrata udruga da se prijave na Javni poziv "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga".

Časopis Udruga.hr i ove godine podržava Dane otvorenih vrata udruga, te će nagraditi 5 najuspješnijih udruga s godišnjom pretplatom na časopis.

Ovim Javnim pozivom nastoji se povećati vidljivost djelovanja udruga u navedenim područjima, dajući udrugama priliku za dobivanje stručne komunikacijske podrške u promociji aktivnosti koje već provode kako bi doprinijele razvoju medijske pismenosti. Aktivnosti kojima će se putem Javnog poziva pružiti komunikacijska podrška moraju se provoditi u razdoblju između 1. srpnja i 31. prosinca 2024. godine, a udruge koje se prijavljuju na Javni poziv moraju sudjelovati na Danima otvorenih vrata udruga 2024. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodijelit će trima udrugama financijsku podršku u iznosu od po 3.980,00 EUR te stručnu komunikacijsku podršku savjetnika mentora za odnose s javnošću u osmišljavanju i provedbi medijskih i komunikacijskih planova za promociju aktivnosti koje provode kako bi doprinijele razvoju medijske pismenosti u Hrvatskoj.

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2023. Ured za udruge sedmu godinu organizira Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu. Šetnjom se želi javnosti približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva. Uz stručno vodstvo, na Šetnji će se obići neke od najznačajnijih lokacija vezanih za civilno društvo u Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Šetnja će se održati u dva termina: petak, 7. lipnja 2024. od 18:00 do 19:30 i u subotu 8. lipnja 2024. od 11:00 do 12:30 sati. Za sudjelovanje u Šetnji kroz povijest udruživanja u Zagrebu zainteresirani se mogu prijaviti na mrežnoj stranici Ureda za udruge ispunjavanjem prijavnice.

(ps/sm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox