Đapić: Hrvatska je Tadićevim posjetom samo izgubila

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je u Osijeku kako je Hrvatska nedavnim posjetom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića samo izgubila, a reakcije pojedinih političara Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na taj posjet iskorištene su za daljnju relativizaciju Domovinskog rata te dovođenje u pitanje koncepta što se u Hrvatskoj događalo 90-ih godina.

Govoreći o izjavama za medije predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da rat u Vukovaru nisu počeli Srbi, Đapić je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio kako je još nevjerojatnija izjava potpredsjednika Vlade RH Slobodana Uzelca da u tome ne vidi ništa sporno.

Nije tu problem Stanimirović, već se ovdje radi o problemu hrvatske politike i ponašanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja, čak ne bih rekao tolerira ponašanje koalicijskog partnera, već je poprimila stavove SDSS-a kao službene stavove hrvatske politike - ustvrdio je Đapić.

Jedina logična reakcija bila bi raskid koalicije HDZ-a sa SDSS-om, ali HDZ to neće učiniti, dodao je, ocjenjujući kako "u svojemu političkom životu nije sreo takvu razinu grčevite borbe za ostanak na vlasti kao što to HDZ radi na nacionalnoj razini".

Reakcije HDZ-ovih čelnika Jadranke Kosor i Andrije Hebranga na Stanimirovićeve izjave Đapić je ocijenio sramotnim, ističući da je HSP zgrožen ponašanjem hrvatske politike, a ne SDSS-ove, jer se, po njegovim riječima, ta stranka nije nimalo promijenila, a i nastala je, kako je ustvrdio, "od jednog velikog dijela aboliranih srpskih četničkih terorista".

Ustvrdio je kako je posve nejasno što je Hrvatska dobila Tadićevim posjetom jer se, po njegovu mišljenju, pomirba može temeljiti samo na istini, a ne može je biti ako "srbijanski predsjednik nije u stanju" reći da se ispričava i da mu je žao što je Srbija izvela agresiju na Hrvatsku i da su "predstavnici srpske vojske počinili zločin nad hrvatskim ljudima u Vukovaru". (Hina)

 

Foto: www.hsp.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox