The deal's off: Nastavljaju se seljački prosvjedi

Šezdesetak seljaka s područja Vukovarsko-srijemske županije započelo je u podne s mirnim prosvjedom zbog nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi, a dopodne su na nekoliko mjesta na ceste s pedesetak traktora izašli i poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije.

 

Na vinkovačkom i županjskom području, u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, nezadovoljni poljoprivrednici parkirali su traktore na trak cesta kod Jarmine, Ilače i Gradišta te zahtjevaju da među njih dođu ministar poljoprivrede Petar Čobanković ili predsjednica Vlada Jadranka Kosor ili predsjednik RH Ivo Josipović.

Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislava Pokrovca seljaci traže da se ispoštuje dogovoreno s ministrom Čobankovićem na prijašnjim sastancima sa seljačkim udrugama. Pokrovac je kazao kako se sindikata "ne tiče dogovor" koji je Čobanković postigao s nekim seljačkim udrugama s područja Požege, kazavši da je po njegom mišljenju riječ o "isceniranom i s Čobankovićem unaprijed dogovorenom scenariju".
Poručio je kako Sindikat hrvatskih seljaka traži od Vlade raspisivanje parlamentarnih izbora kako bi se prekinulo "teško stanje u kojem se već duže vrijeme nalazi cijela zemlja".

Traže se potpuni poticaji

U Virovitičko-podravskoj županiji, također u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, poljoprivrednici su sa pedesetak traktora stali uz ceste u Suhopolju, Cabuni, Koriji, Pitomači i Medincima i ne ometaju promet.

Prema riječima organizatora prosvjeda Zvonka Pipića, dogovor koji su sinoć postigli seljaci s ministrom Petrom Čobankovićem u Graberju nije ni približno njihovim očekivanjima. Traže, među ostalim, isplatu poticaja u cijelosti, u iznosu od 2.250 kuna po hektaru, da cijena plavog dizela ne prelazi četiri kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto. Ostat ćemo uz ceste dok ministar Čobanković ne dođe do nas i dok ne postignemo dogovor kvalitetniji od jučerašnjeg - kazao je Pipić. (Hina/MJ)

 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox