Divlja gradnja: Dvije godine za legalizaciju ili blokada

Vlasnici bespravnih kuća dobit će rok od dvije godine za pokretanje postupka legalizacije, a ako to ne učine u tom roku, prijeti im zabrana dobivanja komunalnih priključaka, a bez struje i vode mogli bi ostati i oni koji su do priključaka došli iako nemaju građevinsku dozvolu, piše Večernji list.

List piše kako svi koji ne krenu u postupak legalizacije mogu na računati na probleme s građevinskim inspektorima, a bit će im zamrznuti svi pravni poslovi: komunalni priključci, upisi u zemljišne knjige, obavljanje gospodarskih djelatnosti u nelegalno sagrađenoj kući, dizanje kredita, davanje kuće u najam, osiguravanje kuće i drugo.

Ovaj prijedlog zakona na sjednici Vlade trebao bi se naći idućeg tjedna, a osim što bi se problem bespravne gradnje riješio u samo dvije godine, u blagajne lokalnih vlasti i u državni proračun slilo bi se oko 10 milijardi kuna.

Svatko tko želi legalizirati bespravnu kuću mora platiti komunalni doprinos lokalnim vlastima  koji se može kretati od 50 do nekoliko stotina tisuća kuna, što ovisi o veličine kuće i atraktivnosti lokacije. Osim toga, mora se platiti i naknada za štetu počinjenu u prostoru, a trenutačno iznosi polovicu komunalnog doprinosa. Vlada će odrediti novu visinu te naknade, no nije poznato koliko će ona iznositi. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 31. svibnja 2011.
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox