Dosadašnji rezultati u rujnu bolji nego 2019. godine, sve punije rezervacije za listopad

Hrvatska je i dalje turistički poželjna mediteranska destinacija i u prvoj polovici rujna brojne destinacije na obali bilježe turistički promet koji čak i nadmašuje rekordnu 2019. godinu. U Hrvatskoj je prema današnjim podacima iz eVisitora i dalje 400.000 turista, od čega 361.000 stranih turista.


Značajan turistički promet ogleda se i u financijskim rezultatima. Prvog tjedna rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane povećana je za 146 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,1 milijardu kuna. Proteklog je pak tjedna potrošnja u toj djelatnosti bila 974,6 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na isti tjedan 2019. godine.
Ugledni njemački javno zdravstveni institut Robert Koch niti jednu hrvatsku županiju ne smatra rizičnom i ne postoje ograničenja u putnim režimima prema Hrvatskoj kao ni povratku iz bilo kojeg dijela Hrvatske u EU zemljama u slučaju da su turisti nositelji EU Covid potvrde.

Turistički rezultati u dosadašnjem dijelu godine, u kojoj je do sada ostvareno gotovo 73 milijuna noćenja, potvrđuju kako je turistička sezona u Hrvatskoj vrlo uspješna. Ovim putem apeliram da se i dalje svi pridržavamo propisanih epidemioloških mjera te da se procijepimo u što većem broju kako bi do kraja rujna, pa i u listopadu ostvarili čim bolje turističke rezultate, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Kapaciteti u najvećim domaćim hotelskim kompanijama bilježe odličnu popunjenost do kraja rujna, a svakim danom se sve više popunjavaju kapaciteti za listopad. Prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih nepredviđenih događaja, i u listopadu će, zbog tržišnog interesa, biti otvoreno više od 60 posto domaćih hotela. Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u cijeloj Europi, Hrvatska je i dalje na našim ključnim emitivnim tržištima percipirana kao sigurna destinacija. To je rezultat izuzetne odgovornosti svih turističkih djelatnika koji su i drugu godinu zaredom pokazali kako mogu organizirati smještaj gostiju i njihov odmor bez i jednog slučaja izbijanja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima. Također, to je rezultat odlične koordiniranosti cijelog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox