DPE (live): ALAN ŽEPEC: Različiti stilovi vođenja

O različitim stilovima vođenja i načinima njihova korištenja pričao je Alan Žepec kazavši kako je trend treniranja lidera poprimilo velike razmjere, pa su se razvijale razne metode i alate stvaranja istih.

 

Postavlja se pitanje što je to između tog direktivnog vođenja i delegiranja odnosno prepuštanja donošenja odluka na zaposlenika.

Situacijsko vođenje timova

Jednostavan, lako shvatljiv, primjenjiv i efikasan model koji dobro funkcionira. Model traži fleksibilnost lidera u odnosu na ljude koje ima pred sobom. Model traži da vođa zna ljude u dušu. Traži se poznavanje dviju stvari. Prva su kompetencije, koje mogu biti visoke ili niske. Druga stvar je motivacija, koja isto tako može biti visoka ili niska. Teorija kaže da svaki zaposlenik u određenoj kompetenciji prolazi kroz razvojne faze.

Osobe visoke motivacije i niske kompetencije zovu se početnici te ih se drugačije treba voditi. Oni ''ne znaju da ne znaju''. Nakon nekog vremena početnici shvate da ne znaju te im motivacija opadne što ih dovodi do faze ''učenik bez iluzija'', odnosno ''zna da ne zna''. Najveća bi greška bila tu osobu otpustiti budući da je sve samo faza.

Treća faza su zapravo oni sposobni i oprezni budući da njihova motivacija pliva. Naime, dva su tjedna super motivirani, a druga su dva loše motivirani i oni najčešće ''ne znaju da znaju''. Ova skupina radnika najčešće daje otkaz budući da se njihov rad najčešće ne prepoznaje. Četvrta su faza osobe visoke motivacije i visokih kompetencija, oni su  ''oslonac'' u smislu ''znaju da znaju''.

Za svaku razvojnu fazu primjenjuju se različiti stilovi vođenja. Na početnike se primjenjuje direktivno vodstvo u kojem su ključne informacije i znanja koje im se trebaju pružiti. Na ''učenike bez iluzija'' primjenjuje se vodstvo ''mentoringa'' kako bi osoba otkrila svoje znanje i sposobnosti. Najčešće se isto postiže pohvalom. U trećoj fazi je coaching najbolja metoda i potrebno je otkriti koji su najbolji motivatori. To se može postići razgovorom, odnosno slušanjem. U četvrtoj je fazi najbolja metoda delegiranje u kojem je ključni faktor povjerenje.

 

Autor: Sonja Jajčević

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox