DPE (live): LJILJANA BUHAČ: Dobrim komunikacijskim stilom do uspjeha

Ključ razumijevanja je u aktivnom slušanju. Kako bi razumjeli sugovornika moramo znati tko pripada kojem komunikacijskom tipu, rekla je Ljiljana Buhač na početku predavanja na temu Dobrim komunikacijskim stilom do uspjeha.

Umijeće komunikacije ne sastoji se samo u tome da u pravo vrijeme kažemo pravu stvar, već je to i sposobnost da pogrešne riječi u trenutku iskušenja ostanu neizrečene.  Pri tome tome treba razlikovati šutnju od toga da nešto odšutimo jer šutnjom ne rješavamo probleme koji postoje u komunikaciji.

Promjena

Samo je jedan komadić svemira koji možete promijeniti, a to ste vi sami, rekla je Ljiljana Buhač.  Važno je naglasiti da nadmoć odnosi neverbalni elementi, dok sadržaj poruke čini tek manji dio. Komunikacija započinje pogledom. Ako komunikacija nije planirana, postaje žrtvom okolnosti, a da bi komunikacija bila uspješna mora postojati povjerenje, dodala je Buhač.

Tipovi komunikacijskih profila

Četiri su tipa komunikacijskog profila:

Pantera-direktno komunicira, postavlja tvrdnje, ima živahan glas, brzo govori i često je glasna.  Osoba koja pripada ovome komunikacijskom tipu brzo razmišlja, natjecateljski je  nastrojena, uzrokuje napetosti kod drugih. Pantera treba više moći, nemojte biti sentimentalni s njom.  Nemojte joj pokazati da ste slabi. S panterom se izražavajte jasno i kratko, direktno odgovarajte na njena pitanja, usredotočite se na rješenje, a ne problem.

Paun-spontan, teatralan, komunikacija ovog tipa uključuje  puno pokreta, puno kontakta očima, pokazuje emocije. Osoba koja pripada ovome komunikacijskom tipu komunicira živopisno, dramatično, društvena je, puna ideja i euforična. Dajte mu puno pažnje, nemojte ga hvaliti u četiri oka, ne štedite riječi. Naglasite novitete, mišljenja, budite otvoreni, prijateljski i srdačni, pažljivo slušajte.

Delfin –indirektan, postavlja pitanje, ima ravnomjeran ton glasa, zatvoren položaj tijela, radije predlaže nego zapovijeda i okoliša. Osoba koja je ovaj komunikacijski tip je miritelj, timski igrač, blaga je i  prijateljski nastrojena. Nijedan tim  ne može funkcionirati bez delfina. U komunikaciji im recite kako ih cijenite, ne eksponirajte ih osobno. U komunikaciji  s njima budite strpljivi, postavljajte puno otvorenih pitanja, budite otvoreni i iskreni, govorite polako i opušteno, izbjegavajte dominantno ponašanje.

Sova- komunicira promišljeno, s malo izraza, suzdržano i skriva emocija. Osoba koja je ovaj tip je najčešće mudra, strpljiva, jasnih misli te ima  smisao za detalje. Pohvalite njihovu mudrost i stručnost. U komunikaciji sa sovom budite jasni i ne pravite drame. Sa sovom uvijek koristite usporedbe, pozovite se na logičke činjenice, izbjegavajte laskanje, prijetnje, osobne razgovore, netočnost i površnost.

Isti stil komunikacije

U komunikaciji ćete uspjeti ako odvojite sadržaj od svoje osobnosti. Svatko želi da se s njim komunicira u istom stilu kako sam komunicira. Ovo nije oblik komunikacije koji ja prakticiram niti ja komuniciram na taj način je rečenica kojom se možemo obraniti od agresivaca, poručila je Buhač okupljenima. Ako nam se nešto ne sviđa, tada to moramo promijeniti. Ako to ne možemo promijeniti, moramo se postaviti druga čije i ne žaliti se, zaključila je Buhač.

 

Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox