Dron snima polja

Težak je samo pet kilograma, a letjeti može od 90 do 120 minuta, i to brzinom od 80 kilometara na sat. Raspon krila mu je 3,8 metara. Hibridni je to dron koji leti iznad baranjskih polja.

Bespilotna letjelica ujedinila je osobine helikoptera i aviona, a proizvod je isključivo "hrvatske pameti".

"Ima prednost vertikalnog polijetanja i slijetanja kao helikopter, a od aviona je preuzela dugotrajni let i veliku brzinu – objašnjava nam Milivoj Hucaljuk, kojemu su letjelice specijalnost već četvrt stoljeća, još od dana u vojsci. Ovaj je dron upravo njegov projekt, a osmislio ga je za potrebe Belja. Leti već godinu dana, a prvi je put javno prezentiran jučer u baranjskom Mirkovcu.

Inače, slične su letjelice, ističe, novost i u svijetu, a koristi ih i izraelska vojska za prikupljanje informacija. Cijena je od 20.000 do 30.000 eura. Dron snima usjeve i otkriva na kojem mjestu biljke slabije rastu pa trebaju više gnojiva. Smanjuju se tako troškovi gnojidbe za oko sedam posto, a urod raste za 15 posto. Informacije koje dron prikupi prebacuju se u "pametne" traktore.

Traktori imaju precizne antene za geopozicioniranje i znatno preciznije pneumatske raspodjeljivače gnojiva. Rezultat su karte prihrane na kojima se očitava gdje je pšenica slabije rodila pa treba više gnojiva.

PS/S.P. ( Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox